Hopp til innhold

Thorbjørn (92) har passet julegryta siden 1949

I 120 år har Frelsesarmeen samlet inn penger ved hjelp av julegryta. Og i 72 av disse årene har Thorbjørn Vang (92) stått trofast ved gryta gjennom hele desember.

Thorbjørn Vang

Thorbjørn Vang føler at han er til nytte når han passer på Frelsesarmeens julegryte. I år samlet han inn på Coop Extra i Sauda.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– Man føler seg veldig betydningsfull, man føler at man er nyttig til noe, sier Thorbjørn Vang.

92-åringen har tjenestegjort som offiser i Frelsesarmeen hele sitt yrkesaktive liv. Men selv om han ble pensjonist i 1997, har han fortsatt å stå ved julegryta til Frelsesarmeen hvert eneste år siden.

Dette året treffer vi ham på Coop Extra i Sauda. Folk haster forbi nå i de siste dagene før jul, men flere stopper opp og gir en slant.

Særlig når Vang tar fram trekkspillet og drar i gang noen juleklassikere.

– Det blir en litt spesiell stemning da. Det er bare sånn, sier han.

Pensjonisten Vang er også aktiv på andre Frelsesarmeen-arrangementer gjennom året. Han var blant annet konferansier og musiker på årets julekonsert i Sauda.

Startet i 1901

Frelsesarmeen sin julegryte ble første gang satt ut i Norge i 1901.
I år er det satt ut over 200 gryter i hele landet som er med på å hjelpe mange mennesker.

I fjor fikk 15.137 husstander hjelp etter innsamling i julegrytene. Og det er ingenting som tyder på at det tallet blir mindre i år.

– Pengene går til vanlige folk som kanskje på grunn av omstendighetene, trenger det. Barnefamilier og eldre mennesker. Men i år er det jo prekært, sier Vang.

I 121 år har Frelesarmeen samlet inn penger ved hjelp av julegryta. Og i 72 av disse årene har Thorbjørn Vang stått trofast ved gryta gjennom hele desember.

Selv debuterte han som julegrytevakt på Solli plass i Oslo i 1949.

Det imponerer kollegene i Frelsesarmeen.

– Thorbjørn er en inspirasjon og en lykkepille for alle som møter ham. Jeg er under halvparten så gammel som ham, og jeg tenker at vi alle skal være glade om vi har halvparten av den pågangen, den energien og det fokuset når vi er så gamle, sier Geir Smith-Solevåg, kommunikasjonssjef i Frelsesarmeen.

Avdelingssjef for kommunikasjon Geir Smith-Solevåg i Frelsesarmeen

Geir Smith-Solevåg, kommunikasjonssjef i Frelsesarmeen.

Foto: Mette Randem

Klar for neste år

Når vi treffer 92-åringen i Sauda er det bare én dag igjen av årets innsamling. Deretter pakkes julegryta ned for denne gang.

– Og så venter vi til neste år med å sette opp igjen. Hvis vi lever, og det regner vi med at vi gjør, sier Vang.