Hopp til innhold

Terroren reiser på nytt spørsmålet om Statoil bør være i Algerie

Oljefagforeningen SAFE regner med at Statoil fortløpende vurderer om situasjonen i Algerie er slik at selskapet bør operere i landet.

ALGERIA GREEN GAS FIELD

Det ble i 6-tiden fredag morgen avfyrt eksplosiver fra avstand inn på anleggsområdet på Krechba i Algerie.

Foto: ALFRED DE MONTESQUIOU / AP

– Nå har terroristene så mye ressurser at de kan angripe med raketter og så prøve å ta anlegget etterpå. Jeg forstår at det har vært en veldig oppjustering av sikkerhetsvakter den siste tiden på grunn av en større fare for angrep. Jeg tenker at Statoil helt sikkert har på agendaen om dette er en plass man skal være.

Les også: Statoil-anlegg i Algerie angrepet med raketter

Det sier Hilde-Marit-Marit Rysst som er leder for fagforeningen SAFE. Foreningen organiserer folk som kan tenkes å jobbe for oljeselskaper i svært utsatte områder.

Hilde-Marit Rysst er leder for fagforeningen Safe

Hilde-Marit Rysst er leder for fagforeningen Safe. Hun mener terrorangrepet fredag aktualiserer spørsmåler om Statoil bør være i Algerie.

Foto: Safe i Teekay

Terrorangrepet på In Amenas for tre år siden der 40 gisler ble drept, deriblant fem Statoil-ansatte, reiste en debatt om selskapet i det hele tatt burde arbeide i et så utsatt og farlig område. Rysst mener angrepet fredag morgen på nytt har aktualisert spørsmålet om Statoil bør operere i Algerie.

Les også: Terrorisme og olje

– Vi er selvfølgelig alltid opptatt av sikkerheten til våre kolleger. Vi har flere ganger poengtert at dette er veldig ustabile områder og at sånne ting som dette kan skje, sier Rysst.

Kontroll over anlegget

Det ble i 6-tiden fredag morgen avfyrt eksplosiver fra avstand inn på anleggsområdet.

– Vi har vært i kontakt med våre tre ansatte på Krechba. Alle er uskadd og i sikkerhet, sier kommunikasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil til NTB.

In Amenas

Terrorangrepet på In Amenas for tre år siden der 40 gisler ble drept, deriblant fem Statoil-ansatte, reiste en debatt om selskapet i det hele tatt burde arbeide i et så utsatt og farlig område.

Foto: SCANPIX / Reuters

En av de tre Statoil-ansatte ved anlegget er norsk, opplyser selskapet til NRK. De to andre er også i landet på utenlandskontrakter. Anlegget ligger ved In Salah i den sentrale delen av landet og drives av Statoil, BP og det statlige algeriske selskapet Sonatrach.

Les også: Fagforeningene sjokkert over sikkerhetssvikt

–Etter det vi vet, så har algerisk sikkerhetspersonell kontroll over anlegget nå, sa kommunikasjonsrådgiver Ane H. Lunde i UD til NTB på formiddagen.

– Glad ingen ble drept

Hilde-Marie Rysst er glad for at ingen ble skadd eller drept i angrepet fredag.

– Vi må bare innse at vi har med mennesker å gjøre som ikke føler at de har noe å tape. Da kan det ende med ekstreme tilfeller som dette angrepet er. Da må man ta de sikkerhetsforanstaltningene man kan gjøre, og kanskje noe ganger vurdere om man skal være til stede i sånne områder, sier SAFE-lederen.

Flere nyheter fra Rogaland