Hopp til innhold

Tang og tare fra Karmøy blir til hjertemedisin

På regjeringens konferanse i dag fortalte nordmannen Olav Bergheim at hans selskap har investert 300 millioner kroner i å utvikle en hjertemedisin der alginat fra norsk tare utgjør hovedingrediensen.

Tarefangst

FMC Biopolymer på Karmøy høster 150 000 tonn tang og tare i året. Den blir til alginat, som igjen brukes til hjertemedisin.

Foto: Arne Gunnar Olsen/NRK

– Taren vi bruker høster vi fra Rogaland i sør til Nordland i nord. Når den kommer på fabrikken, går den gjennom en prosess, og ut av den prosessen kommer produktet alginat. Det er et hvitt pulver som brukes i andre produkter.

Tor Arthur Halvorsen

Tor Arthur Halvorsen, fabrikksjef, FMC Biopolymer Karmøy. forteller at industrien har et enormt potensiale.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Det forteller Tor Arthur Halvorsen, fabrikksjef, FMC Biopolymer Karmøy.

To dager i uken kommer en fullastet båt med 500 tonn tare til MC Biopolymer i Karmøy kommune. For bedriften er taren verdt sin vekt i gull.

Hjertemedisin

Olav Bergheim har bygget opp et forretningsimperium i USA, Fjord ventures, og et av selskapene hans bruker alginat produsert i Karmøy for å gjøre hjerteveggen sterkere etter hjerteinfarkt.

Les også: Mirakelmaten

– Faktisk er den effekten så enorm at den klarer å få folk ut av senga og ut i arbeidslivet igjen fordi det greier å gi hjertet den pumpeeffekten som er så veldig nødvendig, sier Bergheim.

Arne Olav Bergheim

Olav Bergheim bruker alginat produsert i Karmøy for å gjøre hjerteveggen sterkere etter hjerteinfarkt.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Potensial

Fra taren kokes, og stilken og bladene skilles, går det rundt et døgn før alginatet er ferdig produsert på fabrikken. Alginatet er helt rent. Det brukes blant annet i medisiner og mat, og det utvikles stadig flere bruksområder.

Fabrikken i Karmøy kommune er bare en av tre i Europa som produserer alginat, og potensialet er enormt.

Les også: Stenger for taretråling

Les også: Ulrik (82) fryktar meir taretråling

– Det er anslått at det er 50 til 60 millioner tonn på havets bunn langs norskekysten. Vi høster 150 000 tonn i året. SINTEF har laget en rapport som antyder at industrien kan øke fra rundt en milliard til 40 milliarder i løpet av de neste tretti årene, sier Halvorsen.

Bør vokse

I dag ble alginat-produksjonen presentert på regjeringens konferanse «Grønn omstilling, fremtidig utnyttelse av havets ressurser» i Stavanger.

– Det er helt klart en av de industriene som bør vokse i et fremtidig Norge som skal gjøre seg mindre og mindre avhengig av oljeproduksjon, mener Fabrikksjefen i Biopolymer Karmøy.

Flere nyheter fra Rogaland