NRK Meny
Normal

Strømmen er tilbake

Siden fredag kveld har om lag 1000 hus og hytter vært uten strøm i Ryfylke. Også skiheisen i Svandalen ble rammet av strømbruddet. Nå har de fleste fått strømmen tilbake opplyser Haugaland Kraft.

Sauda skisenter

Slik ser det ut i Sauda i dag. Heisen står, men forholda er perfekte.

Foto: Lars Reidar Fosstveit

  • Siste: Klokka 17.20 melder Haugaland Kraft at de aller fleste har fått tilbake strømmen. Nå er det bare 90 hus og hytter som ikke har strøm i området mellom Borvik og Ilstad i Sauda kommune. Haugaland Kraft jobber for at disse skal få strømmen tilbake i løpet av kvelden.

Siden i går kveld har flere hus i Sauda, Suldal og Vindafjord vært uten strøm.

– Det er flere grunner til at strømmen er borte. Et sted har et tre falt over strømlinjen, et annet sted tror vi det er en kortslutning, et tredje sted har et lynnedslag ødelagt en del, mens ved Varstad er det faktisk et ras som har tatt strømlinjen, sier John Harald Jacobsen, som er sjef for nett og beredskap i Haugaland Kraft.

Kraftselskapet har med andre ord hendene fulle med å fikse opp i strømproblemene. De har sendt ut ekstra mannskap fra Haugesund, og de bruker helikopter til å komme seg til problemområdene.

Problemene med strømnettet startet sent fredag kveld, og er fortsatt ikke rettet. Mye snø og is på kraftlinjene gjør arbeidet vanskelig.

Flere koblet ut

Tallet på husstander som hadde mistet strømmen har steget fra 800 til 1200 lørdag ettermiddag.

– Grunnen til dette er at vi har måttet koble ut noen ekstra husstander slik at vi kan jobbe trygt, sier Jacobsen.

Han legger til at det har dukket opp flere feil etter hvert som de har fått rettet noen av dem. Det er områdene Vanvik, Sandvikåsen og Svandalen, i tillegg til Hogganvik i Vindafjord, som er rammet, skriver Haugesunds Avis.

Laster kart, vennligst vent...

På desse stedene har Haugaland Kraft registrert fleire husstander uten strøm.

Skisenter stengt – gjestene venter

Sauda skisenter Svandalen skulle etter planen åpne for sesongen, men den er nå utsatt på grunn av strømbruddet.

Lars Reidar Fosstveit

Lars Reidar Fosstveit.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Det er fantastiske forhold her, og folk som venter på å komme i gang. Da er det fortvilende at vi ikke får åpnet, sier driftsleder Lars Reidar Fosstveit.

De fikk testet heisene i går ettermiddag, men også da var det problemer med strømmen.

– Den gikk en periode, men kom tilbake igjen, før den forsvant helt ved 23-tida. Siden da har ingenting virka. Vi hadde også handla inn en del matvarer, og de begynner det å bli kritisk for, sier Fosstveit.

Håper å få strømmen tilbake i løpet av dagen

Ingen sykehjem er ramma av strømbruddet, men det får konsekvenser for mange av innbyggerne i Sauda. Derfor er også kommunen involvert.

– Vi har klargjort for å kunne kjøre ut aggregat til dem som har mista vannet på grunn av strømbruddet. Dermed får iallfall innbyggerne vann dersom det blir langvarig, sier Jostein Overskeid i Sauda kommune.

– Det er en ekstraordinær situasjon, og vi bruker mange ansatte på overtid for å fikse feilen, sier Jacobsen i Haugaland Kraft.

Han sier at de som er ramma, får oppdateringer via tekstmeldinger.

– Det er umulig å si når feilen blir retta, men vi håper å få det til i løpet av dagen, sier han.