Hopp til innhold

Polske arbeidere tør ikke streike

Mange utenlandske arbeidere som er organisert i Fellesforbundet nekter nå å streike. Arbeiderne blir streikebrytere i frykt for å miste jobbene sine.

Zygmunt Kolibabski og Slawomir Bartczak

Zygmunt Kolibabski (t.v) føler seg tvunget til å arbeide til tross for streiken i Adecco. Streikevakt Slawomir Bartczak liker ikke situasjonen.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Om lag 19.000 byggearbeidere ble tirsdag tatt ut i streik, etter at meklingen mellom Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening brøt sammen.

Men mange utenlanske arbeidere fortsetter å jobbe, selv om bedriften de jobber i er tatt ut i streik.

Blir truet

Flere av gjestearbeiderne, som NRK har snakket med, hevder at norske arbeidsledere truer med å ta fra de jobbene, hvis de ikke jobber under streiken.

Polske Zygmunt Kolibabski i Adecco Norge er redd for å miste jobben sin:

– Jeg føler meg tvunget til å jobbe for å ikke miste jobben. Jeg vil svært gjerne streike i solidaritet med de andre, men frykter dette vil gjøre meg arbeidsløs, sier Kolibabski.

Frykter å bli sendt hjem

Fellesforbundet har ikke en total oversikt over hvor mange utenlandske arbeidere som jobber i byggebransjen i Norge. Men de regner med at rundt halvparten er organisert.

I Stavanger-området er det 260 polske gjestearbeidere som er organisert i Fellesforbundet. Mange valgte tirsdag å ikke gå ut i streik.

Det liker ikke Anne Aarsheim, som er organisasjonsarbeider i Fellesforbundet i Stavanger.

- Selv om hele bedriften er tatt ut i streik, så frykter de polske arbeiderne at de vil bli sendt hjem hvis de ikke fortsetter å jobbe, sier Aarsheim til NRK.no.

Aarsheim understreker at polakkenes frykt for å miste jobbene, er grunnløs.

Avviser

– Ingen organiserte gjestearbeidere jobber nå som streikebrytere i frykt for å miste jobben.

Det sier leder i Fellesforbundet i Rogaland, Morten Larsen, tirsdag ettermiddag.

Larsen bekrefter at det var utenlandske arbeidere som fortsatte å jobbe under streiken, men sier at det nå er ryddet opp i.

Divisjonsdirektør i Adecco, Erling Kornkveen, aviser også at arbeidsgivere har nektet utenlandske arbeidere å streike.

– Det er ikke mulig å holde folk som har arbeidskontrakt på arbeidsplassene. Frykten for å miste jobben er grunnløs, sier han.

Byggeprosjekter rammes

Alle de store entreprenørene er tatt ut i streik, og konflikten vil ramme en rekke større byggeprosjekter rundt om i hele landet.

Blant annet blir det stans i arbeidet på det nye universitetssykehuset i Akershus, Ahus, og konserthuset i Stavanger.

I Hedmark blir blant annet flere store byggeprosjekter som Terningen Arena i Elverum rammet. Det nye Viten-senteret på Grålum i Østfold er et av mange byggeprosjekt som fikk stans i virksomheten i dag.

I Trøndelag legger de fagorganiserte skylden for streiken på NHO.

Langvarig

Flere fagorganiserte i byggebransjen frykter også permitteringer dersom streiken blir langvaring.

– Vi streiker for høyere lønn og støtter streiken, men det er jo synd for arbeidsgiver, fordi det kan gå jobber tapt. Og det kan føre til at folkene her blir permittert.

Det sier tillitsmann Kristian Kleppe ved stillasselskapet STS fasader i Bergen.

Bedriften har nå 367 ansatte i streik, og streikeviljen er middels. Heller ikke i Sogn og Fjordane er streikelysten helt på topp.

– Vi kunne ha fått litt mer informasjon om hva streiken egentlig handler om, sier tillitsvalgt ved Dale Rør i Førde, Kjell Olav Slåtterøy. Der er fem av 11 ansatte er tatt ut i streik.