NRK Meny
Normal

Stor oljefusjon stoppes av amerikanske myndigheter

Planene til Halliburton og Baker Hughes om å slå seg sammen stoppes av det amerikanske justisdepartementet. Avtalen var verdt 300 milliarder kroner.

Baker Hughes

Baker Hughes og Halliburton har begge hundrevis av ansatte i Norge.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

I november 2014 meldte to av verdens største oljeserviceselskaper, Halliburton og Baker Hughes, at de forhandlet om fusjon. Et halv år etter, i mars 2015 godkjente aksjonærene planene. De sa at de ville spare penger og kjempe sammen mot det største selskapet i klassen.

Men nå stikker amerikanske myndigheter kjepper i hjulene. Theatlantic.com melder at Justisdepartementet setter en stopper for planene. De mener konkurransen innen oljeservice vil skvises ved en fusjon.

Baker Hughes har en markedsverdi på over 150 milliarder kroner, mens Halliburton verdsettes til godt over det doble. De er det nest størst og tredje største oljeserviceselskapene i verden. Et sammenslått selskap ville hatt 136.000 ansatte i 80 land.

Til The Atlantic sier justisminister Loretta Lynch at gigantfusjon vil skvise energimarkedet og ramme amerikanske forbrukere.

Selskapene har lenge prøvd å forsvare seg mot bekymringene fra justisdepartementet og tilbød blant annet å selge eierandeler for rundt 60 milliarder kroner for å sikre nok konkurranse, ifølge Aftenbladet.

Halliburton

Halliburton har hovedkontor i Rogaland.

Foto: Gunnar Morsund / NRK