NRK Meny
Normal

– Tenk deg julekvelden uten TV, iPad og radio

1800-tallsentusiast Stig Roar Olsen slår et slag for de gamle julesangene, som synges altfor sjelden i dag.

Stig Roar

Stig Roar Olsen har et nært forhold til tidlig 1900-tall, og julesangene som da ble brukt.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– De nye julesangene handler om jul og nisser, men det finnes også mange fine gamle julesanger, sier Stig Roar Olsen fra Haugesund.

«Det kimer nå til julefest», «Et barn er født i Betlehem», «Det lyser i stille grender» og «Her kommer dine arme små», er eksempler på gamle julesanger som Stig Morten vil ha fram i lyset igjen.

Han har innredet hele studenthybelen sin med møbler og gjenstander fra begynnelsen på 1900-tallet. Gjennom flere innslag før jul, han vist oss hvordan jul ble forberedt og feiret i gamle dager, hvordan vi vasker og rydder, baker og dekker bordet.

– En del av kulturarven

– Tenk deg julekvelden uten TV, iPad og radio. Du må fordrive tiden med noe, og da var det ikke uvanlig at de sang sammen. De satte seg rundt bordet og sang julesanger, de sang også julesanger da de gikk rundt treet, sier Olsen.

Selv om det er kommet mange nye fine sanger, mener Stig Roar at vi ikke må glemme de gamle gode julesangene.

– Det er en del av kulturarven vår å ta vare på disse sangene. Nå står de i fare for å dø ut, samtlige av dem. Veldig få synger dem lenger, kanskje noen synges i kirken, men det er svært få som sitter hjemme i stua på julaften og synger «Drag meg o Jesus» for å si det sånn, sier Stig Roar.

I hans familie har de trykket opp et eget sanghefte som de synger seg gjennom på julaften, både gamle og unge. Der er det både gamle og nye julesanger.

– Det er noe eget ved det, å synge julesanger sammen, avslutter Stig Roar.