– Alt skulle være som et smykke på julaften

– På julaften tok en fram det fineste serviset, sier vår ekspert på gamle dager, Stig Roar Olsen. I dag er dekking av julebordet temaet i serien om juleforberedelser på 1920-tallet.

Stig Roar Olsen- Dekking av julebordet

JULEBORD: Det var viktig når julemiddagen skulle inntas at steintøyet var på sitt beste.

Stig Roar Olsen fra Karmøy ble for alvor kjent da han viste frem studenthybelen sin for NRK. En hybel som er strippa for IKEA-innredning, men som er full av antikke møbler og nips.

23 åringen er glødende interessert i gamle dager, og denne førjulstida tar han oss med tilbake til juleforberedelsene på 1920 tallet. I dag er det dekking av julebordet som står på programmet.

– Nå dekker jeg opp til juleselskap. Det var viktig når julemiddagen skulle inntas at steintøyet var på sitt beste, sier Olsen.

Kvalitet går aldri av moten

– Da tok en det fineste serviset, pusset sølv og gnikket, og pusset glassene og strøk duken slik at alt skulle være fint. Alt skulle være som et smykke på julaften, sier han.

Han forteller at det skulle være blankt når gjestene kom.

– Jeg lever under det mottoet at kvalitet går aldri av moten. Det serviset som ligger foran oss her er fra 1890. Det er like fint nå som da det kom fra fabrikken, sier han.

Stig Roar mener at så lenge du behandler tingene dine pent, varer det lenge.

– Det er derfor jeg foretrekker gammelt. Det har en tendens til å holde bedre. Nå er festbordet dekket og sølvtøyet pusset. Nå er det ikke noe annet å gjøre enn å vente på at julen kommer, mener Stig Roar.

Her finner du de andre juleforberedelsene til Stig Roar:

Stig Roar Olsen er svært glad i 1800-tallet, og i en serie på NRK viser han hvordan juleforberedelsene foregikk før. Dette klippet handler om husvask.

I gamle dager holdt mannfolka det hemmelig at de hjelpte til med julevasken – men Stig Roar viser med glede hvordan jobben skal gjøres – på tradisjonelt vis.

Stig Roar Olsen er svært glad i 1800-tallet, og i en serie på NRK viser han hvordan juleforberedelsene foregikk før. Dette klippet handler om juletrepynt.

Er du en av dem som hvert år kjøper dyr pynt til juletreet ditt? Det gjør ikke Stig Roar Olsen. Her viser han deg hvordan du kan pynte treet på gamlemåten.

I dag tar vi for gitt det vaskemaskinen gjør det for oss. Stig Roar Olsen er svært glad i 1800-tallet, og i en serie på NRK viser han hvordan juleforberedelsene foregikk før. Dette klippet handler om klesvask.

I dag tar vi for gitt det vaskemaskinen gjør det for oss. Stig Roar Olsen viser hvordan de tok klesvask til jul før i tida.

I vår serie der Stig Roar Olsen viser oss hvordan juleforberedelsene foregikk før i tida, handler det her om baking.

Hvis du ikke bakte til jul, ville folk sett rart på deg på 1800-tallet, sier Stig Roar Olsen. I dag er baking temaet i serien om juleforberedelser før i tida.