NRK Meny
Normal

– En ære å ha alle sju slaga på plass

Hvis du ikke bakte til jul, ville folk sett rart på deg på 1800-tallet, sier Stig Roar Olsen. I dag er baking temaet i serien om juleforberedelser før i tida.

I vår serie der Stig Roar Olsen viser oss hvordan juleforberedelsene foregikk før i tida, handler det her om baking.

VIDEO: Stig Roar Olsen er svært glad i gamle dager. I en serie på NRK viser han hvordan juleforberedelsene foregikk før. Dette klippet handler om baking.

– Goro, krumkaker, sirupssnipper, fattigmenn, kneppkaker, peppernøtter, makroner hadde de ofte, og så kakemenn, det var jo på moten ganske tidlig. Så der har vi jo både sju og åtte sorter, sier Stig Roar Olsen på Karmøy.

23 åringen er glødende interessert i gamle dager, og denne førjulstida tar han oss med tilbake til juleforberedelsene på 1920 tallet. I dag er det julebaksten som står på programmet.

Og skal en få alle sju slaga på plass, er det ikke et minutt for tidlig å starte nå.

– Enhver husmor med respekt for seg sjøl ville jo helst ha alle sju slaga. Så det var viktig. Men folk visste jo ikke hvor mange sorter du hadde, med mindre du la fram alle på ett fat. Det var mer en liten triumf for en sjøl, kan jeg tenke meg.

Stig Roar Olsen

23-åringen på Karmøy har blant annet innreda leiligheten sin i 1800-talls stil.

Foto: Thomas Halleland / NRK

For uanmeldte gjester

Og julekakene var ikke bare til kos for den nærmeste familien.

– De hadde dem også liggende i tilfelle det kom visitt. De kom alltid uanmeldt, og da var det skikk og bruk at man skulle kunne varte opp litt enkelt. Da var det ofte julekakene en tydde til.

– Hvis du ikke hadde bakt til jul den gangen, så hadde jo folk sett rart på deg og lurt på om du var riktig vel bevart, sier Stig Roar.

– I dag er det jo ikke alle som baker sju slag, og det har jeg full forståelse for, legger han til.