Hopp til innhold

Stenger domkirke og flytter gudstjeneste

Sprengkulde fører til problemer for ærverdige Stavanger domkirke. I frykt for at eldgammel kunst skal sprekke og bli ødelagt, blir publikum og kulda stengt ute.

Stavanger domkirke

I Stavanger domkirkes nesten 900 år gamle historie har det var stunder med like kalde temperaturer, men det er først i nyere tid kulden har blitt en utfordring.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Når den kalde og tørre lufta kommer inn og blir varma opp, blir det enda tørrere. Prekestol, kunst og orgel er utsatt for sprekk, sier Rune Langeland Rimestad, byggsjef i Stavanger kirkelige fellesråd.

Rune Langeland Rimestad

Byggsjef Rune Langeland Rimestad.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Det er aller første gang i kirkas historie at den holdes stengt på grunn av kulden.

Middelalderkatedralen i Stavanger skal stå ferdig restaurert, både inn- og utvendig, til byens og kirkens felles 900-årsjubileum i 2025.

Tidligere har kirka holdt det kaldt inne for å bevare det nye orgelet. Det er store temperatursvingninger som er hovedproblemet i dag.

Prekestolen Stavanger domkirke

Prekestolen i kirka er omtalt som en av landets mest verdifulle.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

I tida framover kan det bli klare restriksjoner på bruken av kirka.

Frykter for den gamle kunsten

– Prekestolen er et klenodium. Et av de mest verdifulle i sitt slag, sier kirkeverge i Stavanger, Svein Inge Thorstvedt.

Det er ikke bare prekestolen han er redd for skal bli ødelagt, også de 500 år gamle kunstverkene i kirken er i fare med de svingende temperaturene.

– Vi er pålagt, av antikvariske grunner, å sørge for at tingene inne i kirka blir bevart, sier kirkevergen.

Stavanger domkirke

Middelalderkatedralen skal restaureres. I 2025 feirer Stavanger domkirke og byen felles 900-årsjubileum.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Trenger nytt varmesystem

I kirkens nesten 900 år gamle historie har det var stunder med like kalde temperaturer, men det er først i nyere tid kulden har blitt en utfordring.

– Det er selvsagt at det skal være komfortvarme i kirken, så det er annerledes sammenligna med tidligere, sier Thorstvedt.

Både dagens stråleovner oppunder taket og panelovnene langs veggene må skiftes ut. Men hva som kommer i stedet, er ikke bestemt.

– Vi må etablere et varmesystem som takler problemer som dette, sier Rimestad.