Hopp til innhold

Det kan bli kaldt i domkirken til vinteren

Temperaturen i Stavanger domkirke kan krype ned i ti grader til vinteren for at orgelet ikke skal bli ødelagt. Dermed kan det bli nødvendig med både boblejakke og pledd.

De fryser i Domkirken

Organist Ivan Sarajishvili, prosjektleder Britta Goldberg og kirkeverge Svein Inge Thorstvedt i Stavanger domkirke.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

– Det er ikke temperaturen som er problemet, men fuktigheten, sier organist Ivan Sarajishvili i Stavanger Domkirke.

For da varmen ble slått på da kulda sto på som verst i vinter, ble lufta så tørr at orgelet ble vanskelig å spille på, og måtte stemmes oftere.

treverket i orgelet i Stavanger Domkirke

Treverket i orgelet forandrer seg med fuktigheten.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

– Hver tangent er forbundet med resten av orgeletet med såkalte abstrakter, som er små tynne trestykker som drar i når man presser tangentene ned, og når treverket krymper, så oppstår det friksjon, sier Sarajishvili.

Senker temperaturen

Temperaturen blir trolig skrudd helt ned til ti grader for å hindre at treverket i det nyrestaurerte orgelet skal bli ødelagt av tørr luft. Og nå haster det med å skifte ut hele oppvarmingssystemet i domkirken.

Vi vurderer også andre strakstiltak, som å tilføre damp, men det kan igjen skade andre deler av bygget, så trolig blir det periodevis kaldt i kirken fram til den stenges for den store innvendige restaureringen i 2019. Da skal et helt nytt oppvarmingssystem på plass, sier kirkeverge Svein Inge Thorstvedt. Det er Stavanger kommune som plikter å betale for en slik ombygging.

– Vi håper vi finner andre løsninger, men det kan være at vi som en overgangsløsning må senke temperaturen i kirken, og da kan det bli 10 grader, sier prosjektleder for den pågående restauringen av domkirken, Britta Goldberg.

Organisten i Stavanger domkirke fryser på jobb

Organist Ivan Sarajishvili ved orgelet.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Mange problemer

Det over tjue år gamle kirkeorgelet i Stavanger har vært forfulgt av problemer, og lettelsen var stor da det i høst ble friskmeldt og nyinnviet etter omfattende reparasjoner i Nederland. Så bra fungerer orgelet nå, at det ble lettere å oppdage problemene som skyldes inneklimaet, og som orgelbyggeren ikke kan klandres for. Nå vil kirken ikke ta noen sjanser, og innfører strakstiltak for å unngå varige skader, ikke bare på orgelet, men også på minnetavler og prekestol. Thorstvedt innser at forsamlingen nok må beholde boblejakka på til vinteren.

– Nei, det er ikke greit, men vi må ta hensyn, sier Thorstvedt.

Nye oppvarmingsmedoder

Både dagens stråleovner oppunder taket og panelovnene langs veggene må skiftes ut. Men hva som kommer i stedet, er ikke bestemt.

Middelalderkatedralen i Stavanger skal stå ferdig restaurert, både inn- og utvendig, til byens og kirkens felles 900-årsjubileum i 2025. Rådmannen har satt av 20 millioner kroner årlig i fire år, men det er langt fra nok, ifølge kirken, som har lagt fram en kalkyle på 305 millioner kroner.

Dersom dette igjentar seg år etter år, kan det godt skje mer varige skader, sier Sarajisvhili.