Hopp til innhold

– Har du noen fine turer på lager?

Da kan du være til stor hjelp for disse speiderne som skal på landsleir på Madla i sommer.

Speidere i gapahuk

Disse speiderjentene er klare for patrulje-haik på landsleiren i sommer, men arrangørene trenger tips til turløyper som de kan gå.

Foto: Kirsti Wilhelmsen

I sommer kommer 10.000 speidere til Madla fra hele landet og over 30 andre nasjoner, for å delta på Norges speiderforbunds landsleir. En stor del av denne leiren består av å dra ut på patrulje-haik, som er en slags overlevelsestur der speiderne skal klare seg ute en hel natt.

– På patrulje-haik er speiderne ute på tur alene, uten voksne. De skal gå rundt en mil, være ute i minst 18 timer, og sove ute under åpen himmel, sier prosjektkoordinator Marianne Haga Kåstad.

Trenger turløyper

Med 10.000 speidere som skal ut på en slik tur i løpet av uken landsleiren står på, trenger arrangørene minst 50 løyper. Til nå har de funnet 35 turløyper som kan brukes til patrulje-haik, og etterlyser nå tips om både turløyper og folk som er godt kjent i områdene.

– Vi er ute etter flotte turer i distriktet vårt, og trenger hjelp for å finne disse. Hvis noen har noen fine turløyper i nærmiljøet sitt, kanskje et sted der de pleier å gå søndagstur, så setter vi stor pris på tips om dette, sier Haga Kåstad.

Marianne Haga Kåstad

Marianne Haga Kåstad etterlyser både tips om fine turer og lokalkjente folk til landsleiren i sommer.

Foto: Kirsti Wilhelmsen

Kravene til en slik rute er at den skal være på rundt en mil, i tillegg til at den skal være tilgjengelig for buss i begge ender.

– Turen må ikke være lenger enn en time fra Madla med buss. Vi kan heller ikke ta ferge noe sted. Ellers er det ikke mange krav vi stiller til turløypene, bortsett fra at det skal være en fin tur som kan gås av speidere alene. Men speidere kan jo gå hvor som helst, de går i skog og mark og sand og grus og fjell, de, sier Haga Kåstad.

– Det kommer til å bli gøy og rart

I forrige uke var to patruljer på øvingstur på Sviland i Sandnes, og satte opp noen prøve-gapahuker. Mia Zwerg Førland (11) har aldri vært på patrulje-haik før, og er veldig spent på hvordan det blir når hun skal prøve det på ekte på landsleiren i sommer.

Mia Zverg Førland

Mia Zwerg Førland (11) skal på sin første patrulje-haik på landsleiren i sommer.

Foto: Kirsti Wilhelmsen

– Det kommer til å bli litt gøy og litt rart og sove ute rett ute i skogen. Jeg har sovet i telt før, men det å sove i gapahuk blir skikkelig spennende. Det kan hende mamma og pappa blir litt redde eller nervøse, sier hun.

Kåstad Haga tror det å være på patrulje-haik er en av de beste opplevelsene en speider kan ha.

– Det blir nok en av de flotteste opplevelsene på leiren i sommer. Det er en bra utfordring for speidere å klare seg alene, sier hun.

– Tror du noen er skeptiske til at 10.000 speidere skal ut alene på tur på så kort tid?

– Nei, det tror jeg ikke. Det skal ikke være tusenvis av speidere på samme sted, vi legger opp til at det kommer til å være 40–45 speidere som skal gå den samme turen hver dag. I tillegg er jo speiderne hyggelige og høflige, og bruker både gjerdeklyvere og lukker grinder, sier hun.

Etterlyser lokalkjente

I tillegg til at Haga Kåstad er ute etter rundt 15 nye turløyper til patrulje-haiken i sommer, etterlyser hun også folk som er lokalkjent i disse områdene.

– Før speiderne legger ut på turen, vil vi forsøke å ha en person som kan stå på startpunktet og fortelle litt om løypen. Her mangler vi også folk, så det hadde vært veldig kjekt om noen har lyst til å melde seg, sier hun.

Tips om både turløyper og lokalkjente kan ifølge Haga Kåstad meldes inn på hjemmesiden til landsleiren.

– Gjerne ta kontakt med oss der, eller send en mail til marianne.kastad@speiding.no, avslutter hun.

I juli er det klart for landsleir for speidarar i Stavanger, og nåken har alt begynt å varma opp. Ein del av livet i leiren går ut på å ta overlevingstur med overnatting utan vaksne, og i dag var nåken speidarar på prøvetur for å sjekke ut terrenget.

Se video fra øvingsturen til speiderne!