Hopp til innhold

Slik bor arbeidsinnvandrere i Norge

Flere tusen arbeidsinnvandrere bare på Nord-Jæren utsettes for sosial dumping, mener inspektører i Arbeidstilsynet.

Slik bor norske arbeidsinnvandrere

Her sov en av mange arbeidsinnvanderere som har vært innlosjert privat i Stavanger.

Foto: Brannvesenet

– Jeg har ikke sette noe liknende i mine 25 år i brannvesenet i forhold til det vi har funnet bare det siste halve året, sier branninspektør Øyvind Nermoen i brannvesenet i sør-Rogaland.

Nær daglig oppdager politiet, brannvesenet eller arbeidstilsynet graverende forhold på arbeidsplasser og bosteder som huser arbeidsinnvandrere.

Arbeidstilsynet er nå ute på inspeksjon etter tips mellom 15-20 ganger i uken på Nord-Jæren. Også brannvesenet rykker ut flere ganger i uken og antallet har økt kraftig det siste halve året.

– Vi inspiserte alene seks boenheter bare i forrige uke, sier branninspektør Øyvind Nermoen i brannvesenet i sør-Rogaland.

Brannfarlige og falleferdige bygg

Det dreier seg om mange arbeidsinnvandrere som er innlosjert i brannfarlige falleferdige bygg, arbeidere som jobber fra morgen til kveld, som regel svart og til elendig betaling.

Farlig elektrisk anlegg

Det elektriske anlegget var hjemmesnekret og boligen var ikke utstyrt med hverken alarmer eller slukkeutstyr, Brannvesenet stengte boligen umiddelbart.

Foto: Brannvesenet

Det er ikke en og annen tilfeldig bedrift eller en gruppe enkeltpersoner som utsettes, men grupper av mennesker som utfører oppdrag for byggefirma og private i Stavanger-regionen.

– Bare det siste halve året har jeg vært i kontakt med opp mot 300 arbeidsinnvandrere som vi har funnet rundt i falleferdige rønner, hus, brakker og kjellere som overhode ikke egner seg å bo i. Det har eksplodert i antall saker, sier Nermoen.

Arbeidstilsynet i Stavanger mener antall arbeidsinnvandrere som omfattes i dag av sosial dumping på nord-Jæren alene er på flere tusen. Det sier to kvinnelige inspektører som flere ganger i uken er ute på inspeksjoner i distriktet. De ønsker ikke oppgi navn som følge av det arbeidet de driver, men bekrefter at forholdene blir verre og verre.

Slik bor arbeidsinnvandrere

Dette huset ble brukt som bolig for flere arbeidsinnvandrere i Stavanger.

Foto: Brannvesenet

Flere næringer

Ukentlig er det lokale Arbeidstilsynet ute på 15-20 oppdrag som gjelder sosial dumping. Det skjer over alt – på bygg og anlegg, i restaurantnæringen, renholdbransjen og nå også transportnæringen.

– Bare innenfor bygg og anlegg vil jeg tror det dreier seg om rundt tusen personer, sier seniorinspektør Jan Lien i Arbeidstilsynet.

Arbeidstilsynet jobber tett sammen med både politiet, skatteetaten og brannvesenet og er stadig oftere ute på oppdrag sammen. Det skjer i høy grad etter tips. Søkelyset er på både store og små foretak – som i svært høy grad sysselsetter arbeidsinnvandrere.

30 kroner timen

– Den private sektoren i dette markedet er bedre organisert enn før. Det er vanskelig å registrere dem, sier Lien.

Hva er det verste dere har møtt på?

– Vi har møtte arbeidere som har blitt betalt med 30 kroner timen og avdekket eneboliger som har huset opp mot 44 personer, sier han.

Etter brann i hus som losjerte arbeidsinnvandrere

Bare flaks gjorde at ingen av arbeidsinnvandrerne som bodde i denne boligen omkom i brann i fjor.

Foto: Brannvesenet

Trist

Politiet, skatteetaten, arbeidstilsynet og brannvesenet avdekker stadig flere forhold. Problemet er bare at antall arbeidstakere og firma øker i et enda større tempo. Det merker også branninspektør Øyvind Nermoen.

– Jeg opplever mange ganger en tristhet når jeg har kommet hjem etter slike inspeksjoner, sier Nermoen.

Han håper norske myndigheter kan få enda mer øyene opp for det som nå skjer.

– Norge er blitt et svært ettertraktet land å komme til, men utfordringen med arbeidsinnvandring er storer stor. Utviklingen har gått så fort at myndighetene nok ikke helt har klart å henge med i svingene, sier Nermoen.