Hopp til innhold

– De betalte med tusenlapper de hentet ut av lommene sine

Rørlegger Geir Hult har sluttet å selge rør over disk, og nekter useriøse firma å være kunder. – De som driver svart arbeid får ikke handle hos oss for så å ta jobben fra oss etterpå, sier han.

Rørlegger geir Hult

Daglig leder Geir Hult i Rørservice har sluttet å selge rør til svartarbeidende håndtverkere.

Foto: Ståle frafjord

– Det var veldig mange utenlandske håndtverkere som kom hit og ville kjøpe rørdeler. Jeg vet at mange av dem driver svart, og det synes vi er noe skikkelig dritt, sier Geir Hult.

Det tradisjonsrike rørleggerfirmaet Rørservice i Stavanger fikk ofte besøk av utenlandske som kjøpte rørdeler kontant og dro bunker med tusenlapper ut av bukselommene. Til slutt bestemte daglig leder Geir Hult seg for å kutte ut salget over disk og stenge butikken deler av dagen.

Rørlegger

Stadig flere tilbyr å pusse opp bad, kjøkken og male hus mot kontant betaling. (Illustrasjonsbilde)

Foto: NRK

– Jeg bestemte meg for at som driver med svart arbeid i denne bransjen i alle fall ikke skulle få handle deler hos oss for så å ta jobben fra oss etterpå, sier Hult.

– Lite kontroll

Byggenæringens landsforening får stadig flere henvendelser fra medlemsbedrifter som taper i kampen mot useriøse firma som tilbyr svart arbeidskraft. De mener svart arbeid finansierer kriminalitet og menneskehandel.

Det inntrykket bekrefter også NRKs egen undersøkelse. En fiktiv forespørsel NRK la ut på finn.no fikk i løpet av tre dager tilbud fra åtte firmaer som ønsket å utføre privat arbeid svart.

Rørservice i Stavanger har eksistert siden 1974. Hult sier det svarte markedet aldri har vært større og opplever at store deler av dem som driver svart er fra øst-Europa.

– Selskapene får drive fritt, uten at offentlige instanser griper inn. Jeg opplever at det ikke er noen kontroll. De er heller ikke lette å ta, sier Hult.

Fiktiv annonse på finn.no

NRKs fiktive annonse på finn.no.

Foto: Skjermdump

– Forstår at kunden blir fristet

– Når noen kommer på døren og kan bygge et bad for under det halve av prisen vi kan tilby forstår jeg at det blir fristende for kunden. Men de vet ikke hva de får. De tenker penger i utgangspunktet og ser ikke problemet før det oppstår, sier Hult.

Stadig vekk får rørleggerbedrifter telefoner fra private kunder som har oppdaget lekkasjer og dårlig utført arbeid og som må punge ut i dyre dommer for å få arbeidet gjort på nytt.

– Vi ser at det er mye dårlig arbeid, og mange kunder spør oss om å rette det opp etterpå. Det er ikke alltid vi er like interesserte for når de først går på den smellen får de ta konsekvensene av det. Vi prøver å drive skikkelig, legger han til.

Baderom.

Det er billigere å la øst-europeere pusse opp badet ditt, men gleren kan bli kortvarig, advarer Geir Hult. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Illustrasjonsfoto: Eirik Kleiven, NRK

– Stavanger som honningkrukke

Gro Ellingsen, tilsynsleder i Arbeidstilsynet, mener Stavanger-regionen er blitt en honningkrukke som tiltrekker seg både seriøse og mindre seriøse bedrifter.

Gro Ellingsen

Tilsynsleder Gro Ellingsen i Arbeidstilsynet sier at tilsynet ikke har kapasitet til å følge opp alle tips om firma som driver ulovlig.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Tilsynet arbeider tett sammen med både skatteetaten, politiet og brannvesenet, og opplever at antall bedrifter som opererer i det ulovlige markedet øker.

– Vi får veldig mange tips om useriøse arbeidsgivere og forhold som er helt på kant med loven, sier Ellingsen.

Behovet for håndtverkere i en region preget av velstandsutvikling og høy aktivitet, er stort. Det bygges, restaureres og pusses opp som aldri før. Nye kjøkken og bad står høyt på ønskelisten blant private. Krav til både komfort og materialer har også ført til langt høyere pris. Mange private leier dermed inn firma som er villig til å arbeide svart.

– Det er mange useriøse aktører på dette markedet som forsøker å få sin del av kaken. De ser at det er penger å tjene på å opptre useriøst, sier Ellingsen.

Arbeidstilsynet – Ikke ressurser

Selskapene som opererer ulovlig, er ofte små. De tilbyr alle mulige oppussingstjenester og er etter hvert blitt så mange at det er vanskelig å føre kontroll med dem.

– Vi kontrollerer også de små, men vi har ikke så mye informasjon om dem. De kommer under den radaran offentlige tilsynsmyndigheter og etater besitter. Vi må ut og lete etter dem og jobber så godt vi kan med de ressursene vi ha. Men vi får så mange tips at vi ikke har kapasitet til å ta alle, sier Ellingsen.

Rørlegger

Det er mange aktører på markedet som tilbyr å fikse rør. Noen av dem jobber gjerne svart.

Foto: Colourbox