Hopp til innhold

Skeptiske til «oljå»

Det er mange ungdommer som nå er i tvil om de skal søke de tradisjonelle olje-yrkene. Det kom fram på «Åpen Dag» ved Universitetet i Stavanger i dag.

Oljefagene står ikke like sterkt i kurs på Universitetet i Stavanger. Idag var det åpen dag- for studentene som skal begynne studiene til høsten. Og de er litt mer avventende til valgene de skal ta.

GÅR NYE VEIER: Kjemi og miljø-linja kan være en mulig karrierevei for Andreas Asheim. Helene Hill viser gjerne fram noen av kjemikunstene hun har lært ved studiet.

Andreas Asheim (17) ruslet i dag mellom standene på Kjell Egelands Hus for å få mer informasjon om studiene han vurderer å søke. Han ville bli petroleumsingeniør, men tenker nå i andre baner. Oljenæringen vil han unngå – noe som ikke hadde vært tilfellet for ett år siden.

– For ett år siden ville jeg vurdert å sette petroleumsingeniør på toppen av søkelisten min. Men slik som det ser ut nå, med fallende oljepriser og andre utvinningsmetoder i blant annet USA, velger jeg å tenke muligheter andre steder, sier Asheim.

LES OGSÅ: Får ikke jobb, trass lang erfaring fra olja

– Jeg tenker å søke noe moderne. Hvis jeg kunne jobbet med fysikk hadde det vært kult, sier Asheim.

Ikke alene

Asheim er langt fra den eneste som vurderer andre muligheter innen de tekniske faglinjene enn hva som var tilfellet for noen år siden.

I 2013 var det 360 søkere til hovedinntaket på petroleumsingeniørstudiet ved UiS. Dette tallet sank til 323 i 2014, samtidig som de andre ingeniørfagene økte sine søkertall fra 244 til 443 søkere i samme periode.

LES OGSÅ: Nå søker oljeansatte jobb andre steder

LES OGSÅ: – Dette kan me leva av etter olja

Økende skepsis blant unge

Marthe Mæland

HÅPER FOLK SØKER: På tross av negative tendenser i oljemarkedet håper Marthe Mæland å lokke mange til å velge petroleumsfag ved UiS til høsten.

Foto: Erik Sergio Auklend / NRK

Marthe Mæland er visepresident ved petroleumsingeniørenes linjeforening (Petroil). Hun stod på stand og snakket med mange skeptikere som Andreas Asheim i dag.

– For ett år siden var det helt annerledes å stå på standen. Spørsmålene fra de som skulle begynne ved UiS gikk på hvilke muligheter de hadde og hva de kunne forvente. I år er det mange som vurderer å droppe petroleumsfagene helt, sier hun.

Hun sier at hun forstår at mange tviler på jobbmarkedet innen «oljå».

– Folk er redde for framtiden sin. De bruker mye tid på disse studiene, og mange tenker nok at det er synd å bruke fem år på en utdanning som ikke fører til jobb. Vi her på standen oppfordrer dem likevel til å søke. All erfaring viser at markedet er i en bølgedal, og at ting vil snu med tiden.