Hopp til innhold

Sjøfartsdirektoratet fant åtte feil på skipet som havarerte utenfor Jæren

Fem av de åtte feilene Sjøfartsdirektoratet fant var så alvorlige at de kunne påvirke skipets drift, og måtte repareres før skipet la fra kai. Det ble trolig ikke gjort.

Lasteskipet «Tide Carrier» i trøbbel på Jæren

Hovedredningssentralen og Kystverket rykket ut til «Tide Carrier» etter at skipet meldte om problemer i 12-tiden onsdag.

Foto: Anders Fehn / NRK

Den 16. februar hadde Sjøfartsdirektoratet havnekontroll på lasteskipet da det var i Høylandsbygd i Kvinnherad. Da ble det gitt åtte pålegg.

Fem av påleggene var så alvorlig at de måtte utbedres før skipet la fra kai, men Sjøfartsdirektoratet har ikke fått tilbakemelding om påleggene er utbedret før «Tide Carrier» gikk fra Kvinnherad.

– Vi har ikke fått noe bekreftelse på at disse påleggene er utbedret, slik vi ba om. Dette er relativt alvorlige pålegg som vil kunne påvirke skipets drift, sier kommunikasjonsrådgiver Steinar Haugberg i Sjøfartsdirektoratet.

Han har foreløpig ikke oversikt over hvilke feil og mangler det er snakk om.

– Liten storm og rimelig heftig

Lasteskipet «Tide Carrier» havarerte utenfor Jærkysten onsdag ettermiddag. Det var 20 mann ombord da motoren stoppet. Seks av disse ble evakuert.

Det var svært dårlig vær i området, og 330-skvadronens egne video viser at det dårlige været gjorde redningsaksjonen vanskelig.

Foto: 330-skvadronen

VIDEO: Redningsmannskaper jobbet under tøffe forhold da personell skulle reddes fra det 260 meter lange skipet.

– Det var ille i går. Det var 400 meter til land og taubåten lå med grunner på begge sider. Det var hvertfall liten storm, og rimelig heftig, sier statslos Rolf Magne Hausken.

Han var med én av to loser som kom ombord i skipet i går ettermiddag. Lasteskipet hadde også mye diesel og olje ombord.

Tross åpenbare vansker, ba aldri mannskapet ombord om assistanse, skriver Stavanger Aftenblad.

– Det er litt spesielt. De påsto at alt var bra, men det kunne vi se at det ikke var, sier trafikksentralsjef på «Kvitsøy VTS», Tormod Våga, til avisen.

Lasteskipet «Tide Carrier» har problemer ved Feistein fyr

Hovedredningssentralen og Kystverket rykket ut til «Tide Carrier» etter at skipet meldte om problemer i 12-tiden onsdag.

Foto: Anders Fehn / NRK

Skal kontrollere skipet på mandag

Torsdag ettermiddag ankom skipet Gismarvik i Tysvær. Inspektørene fra Sjøfartsdirektoratet går ikke ombord i det havarerte Tide Carrier før på mandag. Grunnen er store ødeleggelser ombord på grunn av uværet som må ryddes opp før inspeksjonen kan skje. Skipet er i mellomtiden nektet å forlate Norge.

Lasteskipet har ankommet Tysvær

Her har lasteskipet lagt til kai i Tysvær.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Da skal de undersøke hva som var årsaken til motorsvikten, og om eieren har fulgt opp påleggene som tidligere er gitt.

– Dersom påleggene ikke er fulgt opp, må vi se på hva reaksjoner vi skal gi overfor eieren, sier Haugberg.

Sjøfartsdirektoratet har i første omgang kontakt med kapteinen på lasteskipet. Hvis det blir aktuelt med reaksjoner, blir eier kontaktet.

Mangler detaljer om klassifisering

I 12-tiden onsdag meldte lasteskipet «Tide Carrier» om problemer ved Feistein fyr utenfor Jærkysten.

Tide Carrier eid av Julia Shipping Inc i Charlestown på Saint Kitts og Nevis. Det er registrert på Komorene, som er svartelista som «bekvemmelighetsflagg» av den europeiske sjøfartssammenslutningen Paris MoU. Skipets klassifisering er gjort av «Union marine classification society».

– Det er et klasseselskap som vi ikke kjenner til. Det er opp til rederiet å velge hvilket selskap de vil bruke, men vi kjenner ikke til dette. Det er ikke et klasseselskap vi vanligvis samarbeider med, sier Haugberg.

Etter det NRK erfarer var skipet på vei til Dubai for oppgradering.

feistein og gismarvik