Hopp til innhold

- Godt vi er ferdig nå

Nokas-ranere og filmfolk forlater Domkirkeplassen i Stavanger for siste gang mandag.

Nokas-film, Erik Håland

Tvillingbroren Morten spiller rollen som politimannen Erik Håkland i Nokas-filmen, som hadde siste innspillingsdag mandag.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Det var mandag i den stille uke for seks år siden Nokas-ranerne inntok Domkirkeplassen, forsynte seg med over 50 millioner kroner, og drepte politimannen Arne Sigve Klungland.

Jan Aksel Angeltvedt, produsent Nokas-film

Jan Aksel Angeltvedt er produsent av Nokas-filmen.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Mandag 29. mars, i den stille uke, er siste dag med filmopptak på Domkirkeplassen til Nokas-filmen.

- Denne dagen føyer seg inn i rekken av mange spesielle dager. Vi er klar over hva vi filmer, og foran øynene til hvem, sier produsent Jan Aksel Angeltvedt til NRK.no.

Mandag var det ranernes flukt fra Domkirkeplassen som ble festet til filmen. Ranerne skyter ut av bilvinduer mens de kjører over Domkirkeplassen i vill fart for å komme seg unna. Lørdag ble de fatale skuddene til Kjell Alrich Schumann, som drepte politimannen Arne Sigve Klungland i Kongsgaten, som ble festet til filmen.

Respekt

- Dette var noe vi hadde forberedt oss på i lang tid. Ikke desto mindre var dette noe vi hadde gruet oss til. Dette er scener som er gruvekkende for folk som var vitner til det som skjedde. Dette er noe som også gjør inntrykk på oss. Vi prøver å gjennomføre dette med respekt og nøkternhet, for det er viktig at også dette er med i filmen, sier Angeltvedt.

Christopher Grøndahl, manusforfatter Nokas-film

Det er Christopher Grøndahl som har skrevet manuset til Nokas-filmen.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Manusforfatter Chrisopher Grøndahl startet i 2006 arbeidet med å få laget en film om Nokas-ranet. Mandag var Grøndahl for første gang til stede og overvar innspillingen av Nokas-filmen.

- Det er veldig spesielt å være her på denne dagen når alle aktører er her. Alt blir så mye nærmere. Dette er noe som har levd på papiret og i fantasien, nå blir det veldig konkret, sier Grøndahl.

LES OGSÅ: – En skremmende, krevende oppgave

LES OGSÅ: På onsdag skal det være grønt her

LES OGSÅ: -Smånifst å være tilbake

Ferdig i sommer

De neste månedene skal Nokas-filmen klippes sammen, og trolig er en filmkopi klar i løpet av sommeren.

- Jeg forventer Nokas-filmen vil skape engasjement, både for og mot. Men jeg håper folk ser filmen før de gjør seg opp en egen mening, sier Angeltvedt.

Manusforfatter Chrisopher Grøndahl mener filmen vil bli langt mer lavmælt enn det folk kanskje tror etter det svært brutale ranet i Stavanger.

- Dette er en historisk hendelse som fortjener en form for kunstnerisk undersøkelse. Jeg tror filmen vil hjelpe oss til å bearbeide hva Nokas-ranet var, sier Grøndahl.

Når filmingen er ferdig i dag blir alt utstyr pakket sammen, og filmfolkene forlater Stavanger. Filmfolkene har fått få mishagsytringer fra folk som har gått forbi, men er glade jobbet i Stavanger er over.

- Jeg tror for Stavangers skyld, og for alle som har vært med å lage filmen, så er det godt vi er ferdig nå. Alle som har vært berørt av vår innspilling har vist fantastisk tålmodighet, og vi reiser fra Stavanger med gode følelser, avslutter produsent Jan Aksel Angeltvedt.

Nokas-film, flukten

Nokas-ranernes flukt fra Domkirkeplassen var de siste opptakene som ble gjort mandag.

Foto: Gunnar Morsund / NRK