Hopp til innhold

– En skremmende, krevende oppgave

Skuspilleren som skal fremstille David Toska i NOKAS-filmen skal spise mye i ukene fremover.

Video nsps_upload_2009_10_19_16_57_45_4219.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Tov Sletta skal spille David Toska i NOKAS-filmen. Klikk på bildet for å se video

Mannen som skal spille David Toska i Nokas-filmen, Tov Sletta, gleder seg til oppgaven.

– Det var utrolig gøy å få denne tillitten. Det er en skremmende og krevende oppgave og akkurat nå er jeg bare spent, sier Sletta til NRK.

Sletta sier at det i hovedsak er to ting han fokuserer på i forberedelsene til å spille hovedmannen bak NOKAS-ranet.

– Det viktigste er å finne den tryggheten i meg selv som han hadde. Han var selvsikkerheten selv. Og så er det det at jeg spiser mye mat, ler skuespilleren.

Opptakene til filmen starter tirsdag og Sletta skal bo i Stavanger de nærmeste ukene. Deretter blir det en pause før de siste opptakene til NOKAS-filmen gjøres unna i februar neste år.

LES: Snart i gang med Nokas-film

LES: Toska og Schumann klare for filmen

– Ingen actionfilm

NOKAS-filmen har et budsjett på 23 millioner kroner. Det aller meste av finansieringen er i boks. Produsent Jan Aksel Angeltvedt i Alligatorfilm forteller at det gjenstår å finne 0,5 millioner kroner til arbeidet med filmen som skal ha premiere høsten 2010.

LES: Sliter med å fullføre NOKAS-film

Angeltvedt understreker at det ikke skal lages noen actionfilm, men en mest mulig autentisk beskrivelse av det som skjedde på Domkirkeplassen i Stavanger 5.april 2004.

– Vi skal nitid forsøke å gjenskape fakta slik vi har klart å bringe dem på det rene de siste to årene. Vi mener det blir mer enn spennende nok og vi trenger ikke legge til ekstra kanel i svingene, sier Angeltvedt.

– Vare for kritikk fra kolleger og pårørende

Under NOKAS-ranet ble politimannen Arne Sigve Klungland skutt og drept. Det har kommet kritikk mot panene å filmatisere ranet fra både Kluglands kolleger i politiet og politimannens familie. De har hevdet at det er for tidlig å lage denne filmen.

– Vi er veldig vare for denne kritikken. Det vi har lagt vekt på i alle våre samtaler både med pårørende, kolleger og andre direkte berørte er at vi skal lage en anstendig film om noe som er veldig vanskelig. Når filmen kommer på kino, vil det være seks og et halvt, nærmere sju år siden ranet.
Vi mener at vi også på premieretidspunktet for filmen kan se Stavangers befolkning i øynene og si at dette er et skikkelig dokument over en veldig vanskelig og til syvende og sist tragisk hendelse, sier Angeltvedt.

Spiller broren i filmen

Morten Håland har fått rollen som sin tvillingbror Erik Håland i filmen om NOKAS-ranet. Politimannen Erik Håland kom i skuddveksling med NOKAS-ranerne den dramatiske aprildagen i 2004.

Når hendelsene nå skal dramatiseres på film, ble tvillingbroren Morten kontaktet av produksjonsselskapet Alligator Film og spurt om han ville prøvespille for rollen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Frode Winther

Frode Winther skal spille Kjell Alrich Schumann i NOKAS-filmen.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– Etter tre-fire auditions fikk jeg jobben. Broren min syns det er helt topp. Han sier at hvis noen skal spille ham, hvem er vel bedre til å gjøre det enn meg? Vi er toeggede tvillinger, men veldig like i utseende, kroppsspråk og stemme, sier Morten Håland til NTB.

Han har så langt bare fått positive tilbakemeldinger på at han skal være med i filmen. Produsent Jan Aksel Angeltvedt understreker at Håland fikk rollen fordi han også er dyktig foran kamera.

Amatører

Av rundt 40 roller er kun tre forbeholdt profesjonelle skuespillere.

Det var hele tiden et mål for filmselskapet at skuespillerne ikke skulle være kjente fjes, men likevel gode skuespillere som kunne portrettere de ulike rollefigurene så nært opp til virkeligheten som mulig.

Vi skal lage en anstendig film om noe som er veldig vanskelig.

Jan Aksel Angeltvedt, produsent for NOKAS-filmen

– Det har vært en usannsynlig lang vei å komme hit. Vi har hatt flere tusen personer foran kameraet i alle landsdeler, sukker Angeltvedt, som ser fram til å begynne med innspillingen. Regissør Erik Skjoldbjærg sier den største utfordringen nå blir å gjenskape hendelsene så virkelighetsnært som mulig.

Forberedt

I alt ti av rollene ble presentert på en pressekonferanse i kjelleren på Norges Bank-bygget på Domkirkeplassen i Stavanger mandag. Dette er de tidligere lokalene til tellesentralen til NOKAS, der ranet fant sted 5. april 2004.

– Vi begynner å filme tirsdag, da er det scener med de bankansatte i lokalene. Onsdag skal deler av ranet filmes, sier produsent Angeltvedt.

Han venter uansett mest oppstyr rundt filmingen i februar. Da skal scenene på Domkirkeplassen utenfor NOKAS-bygget og gatene rundt filmes. Det var der Kjell Alrich Schumann avfyrte de fatale skuddene som drepte Arne Sigve Klungland. Det var også der Erik Håland kom i skuddveksling med NOKAS-ranerne.

Nokasfilm-teamet

Teamet bak NOKAS-filmen lanserte planene sine i Stavanger i dag. Produsent Jan Aksel Angeltvedt er nummer to fra høyre på bildet. Tov Sletta som skal spille David Toska i filmen er nummer fire fra høyre.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Flere nyheter fra Rogaland