Hopp til innhold

-Smånifst å være tilbake

Et av gislene under ranet var tilskuer da innspillingen av NOKAS-filmen startet onsdag.

Innspilling av NOKAS-filmen

Innspillingen av NOKAS-filmen startet i Stavanger sentrum onsdag.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

–Jeg ble tilropt av to bevæpnede menn. Jeg ble kommandert bort til hjørnet av Mariakirke-ruinen. Sykkelen måtte jeg legge fra meg og legge meg ned på brosteinen rett foran den SAABen som sto der. "Ansiktet ned. Hendene på ryggen", var kommandoen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video nsps_upload_2010_3_10_18_6_21_393.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Det forteller Olav Arnt Hopsdal som ble holdt som gissel av Johnny Tendrup og en annen raner under skuddvekslingen. I dag er Hopsdal tilbake for å se innspillingen av NOKAS-filmen.

Nokas-innspilling i mars

– En skremmende, krevende oppgave

–Når den grå SAABen står der, så er det jo litt smånifst da, men det gjør meg ingenting, altså, sier Hopsdal, som innrømmer at han "kjenner det litt".

–Vi tror at en film har det potensialet at den kan fremstille det med en autenisitet og med en styrke i autensiteten som ingen andre medier kan.

Det sier Jan Aksel Angeltvedt, produsent i Alligator Film

NOKAS-dømte har gitt informasjon

NOKAS-dømte Kjell Alrich Schumann har møtt skuespilleren som skal spille ham i filmen om ranet. Schumann bidro med detaljer fra den dramatiske ransdagen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kjell Alrich Schumann kan søke perm i september.

NOKAS-dømte Kjell Alrich Schumann har møtt skuespilleren som skal spille ham i filmen om ranet.

Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

Produsent Jan Aksel Angeltvedt i Alligator Films bekrefter overfor NTB at Schumann ble konsultert før innspillingen av filmen om NOKAS-ranet.

Toska og Schumann klare for filmen

Rundt halvparten av de som er dømt for NOKAS-ranet har bidratt med informasjon før innspillingen. Produsenten vil ikke si hvem av de dømte som har vært i kontakt med Alligator Films, men bekrefter at skuespiller Frode Winther har møtt Kjell Alrich Schumann.

Spesielt møte

Onsdag spilte teamet inn scener der deler av ranslaget ankommer Domkirkeplassen og tar oppstilling utenfor tellesentralen.

Frode Winther spiller Schumann, iført svarte klær og med finlandshetta trukket opp fra ansiktet. Over skulderen henger en tro kopi av et AG3-gevær, samme type våpen Schumann skjøt med da han drepte politimannen Arne Sigve Klungland 5. april 2004.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Frode Winther

Frode Winther spiller Kjell Alrich Schumann i NOKAS-filmen.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

–Det var spesielt å møte Schumann når jeg skal spille ham i filmen. Han sa ingenting om hva han syntes om at det blir laget film. Vi snakket ikke om det. Vi gikk bare igjennom hendelsene og detaljene rundt slik at det vi gjør her nå skal bli så autentisk som mulig, sier Winther.

Smeltet vekk snø

Egentlig skulle opptakene på Domkirkeplassen ha startet 9. februar, men den snørike vinteren satte en stopper for det.

I forrige uke måtte Alligator Films hyre inn hjelp til å smelte vekk snø og is rundt opptaksstedet. Det var nemlig grønt i byen da NOKAS-ranerne slo til 5. april 2004.

På onsdag skal det være grønt her

Snøen utsetter Nokas-opptak

–Det er en todelt spenning i kroppen når vi skal spille inn disse scenene. Vi er veldig glad for å kunne komme i gang nå. Samtidig er vi gjester i byen for å fortelle en historie mange her har et ambivalent forhold til. Vi er ydmyke og fullt klar over at vår tilstedeværelse bringer fortiden tilbake, sier produsent Angeltvedt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Snøsmelting til Nokas-film
Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Skytedramaet

Torsdag og fredag skal filmteamet i gang med opptak som omfatter skytedramaet når ranerne kommer ut av tellesentralen.

–Vi er forberedt på reaksjoner når skytescenene skal filmes. Det viktigste for oss nå er at dette gjøres ordentlig. Vi håper de som har vært direkte berørt og traumatisert av ranet ikke opplever vår tilstedeværelse opprørende, sier Angeltvedt.

Endringer

For å gjøre settingen så autentisk som mulig har filmskaperne måttet gjøre en rekke endringer. Vindusutstillingen hos H&M måtte gjøres om, logoer og skilt på forretninger og bygg måtte fjernes eller byttes ut.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Innspilling av NOKAS-filem

Skuespillerne som fremstiller NOKAS-ranere og politifolk staret arbeidet med filmen på Domkirkeplassen i Stavanger i dag.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

–Vi måtte til og med søke Riksantikvaren om å få sette opp igjen en lyktestolpe, fordi den står så nære Domkirken, som er et kulturminne, sier Angeltvedt.

Har ikke søkt

Kjell Alrich Schumann soner forvaringsdommen i Trondheim fengsel. Teoretisk sett skulle han kunnet få sin første permisjon i mars, men han har ikke søkt om det.

–Vi anser det som så usannsynlig at han skulle få det, så det var ingen vits i å søke om permisjon, sier advokat Fredrik Brodwall.

Er det riktig å lage film av NOKAS-ranet?

Flere nyheter fra Rogaland