Shellprisen vokser

Shellprisen, som i 24 år har vært delt ut til musikalske talenter fra Rogaland, blir neste år ein nasjonal pris.

Geir Haug, Mary Miller

Kommunikasjonssjef i AS Norske Shell Geir Haug og direktør for Stavanger2008 Mary Miller under pressekonferansen tirsdag.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

 Det skjer fordi Stavanger er europeisk kulturhovedstad i 2008, og oljeselskapet går inn som sponsor med inntil 3 millioner kroner. Alle regionene i Norge skal velge sine kandidater og en nasjonal jury skal kåre vinneren.

Prisen går til talenter - både utøvere og komponister - innenfor klassisk musikk. Musikkutdanningene på høgskole og universitetsnivå i de ulike regionene tar seg av nomineringen av sine kandidater, og i Stavanger er det Institutt for musikk og dans ved universitetet som står for nominasjonen. De øvrige regionene er Østlandet, Sørlandet, Vestlandet, Trøndelag og Nord-Norge.

Jubileum

Shellprisen har 25-årsjubileum i 2008, og 10. februar neste år skal den nasjonale prisen deles ut under en festforestilling i Stavanger Konserthus.

Oljeselskapet og kulturhovedstaden håper at så mange som mulig av de tidligere prisvinnerne kan stille opp for å feire prisen.

- Foreløpig gjelder den nasjonale kåringen bare for 2008, men Shell vil vurdere å videreføre dette også etterpå, sier kommunikasjonssjef i AS Norske Shell, Geir Haug.

Selv om konkurransen blir hardere tror han det lokale musikkmiljøet vil ha forståelse for det som nå skjer. Prisen i 2008 blir på 300.000 kroner, og det blir ikke delt ut noe reisestipend det året.

Kjente prisvinnere

Truls Mørk

Truls Mørk var den første prisvinneren av Shellprisen

Foto: Berge John / SCANPIX

Den første som fikk prisen var Truls Mørk i 1983, og siden har unge talenter med tilknytning til Rogaland mottatt til sammen over 2 millioner kroner i direkte pengestøtte til videre utvikling. Blant andre prisvinnere finner vi både Eir Inderhaug, Bodil Arnesen, Rita Heigre, Sveinung Bjelland og Kyrre Sassebo Haaland - for å nevne noen. Reisestipendet som også blir delt ut hvert år, gikk i 1987 til Leif Ove Andsnes. Resten er som kjent historie. Årets pris deles ut 21. oktober i Sandnes Kulturhus til sangeren Ann-Beth Solvang.

Direktør i Stavanger2008, Mary Miller mener prisen passer godt til kulturhovedstadens mål om å gjøre regionen mer attraktiv for framtidig rekruttering til bransjen.