Sender verdens største snegler i posten

Petter Storhaug har begynt med oppdrett av ghanesiske gigantsnegler hjemme i stua. De selger som varmt hvetebrød.

Petter Storhaug har begynt med oppdrettt av ghanesiske gigantsnegler hjemme i stua. Sneglene selger som varmt hvetebrød.

VIDEO: Petter Storhaug har gigantsnegler til salgs på Klepp. Foto: Linn Iren Erevik Nilsen/NRK.

Petter Storhaug

Petter Storhaug avler kjempesnegler.

Foto: Linn Iren Erevik Nilsen / NRK

– De er fascinerende dyr. Det er kjekt å se på dem, og legge ut mat til dem, sier Petter Storhaug.

29-åringen fra Klepp i Rogaland har plutselig blitt snegleoppdretter. Fra sin egen stue selger han ghanesiske kjempesnegler, Achatina Achatina, til hele Norge. Bedriften går strålende.

– Jeg la ut en annonse på finn.no. Det var litt rolig i starten, men så plutselig hadde jeg fått 30 mailer på en dag. Etter det har mange flere meldt seg, og vil ha sin egen kjempesnegl, sier han.

– Det er tre-fire som har kommet på døren og hentet, men de fleste pakker jeg i esker med luftehull, gir de litt mat, og pakker oppi fuktig papir. Jeg har sendt et par snegler til Tromsdalen, og det gikk fint, legger han til.

– Måtte ha noe å gjøre

Storhaug annonserer på finn.no at han har 120 snegleunger til salgs for 75 kroner per stk. Selve sneglebedriften startet ganske tilfeldig.

– Jeg ødela låret, lå hjemme og fant ut at jeg måtte ha noe å gjøre. Jeg kom over disse på nettet, og fant ei dame som hadde to voksne hun skulle selge. Da fikk jeg kjøpe dem, forteller han.

De to voksne kjempesneglene, som nå er 15 centimeter over skallet, og er nesten dobbelt så lange medregnet kroppen, fikk han for syv måneder siden.

– Når de klekkes er de 2–3 millimeter, og når de er tre måneder gamle er de 4 centimeter over skallet, sier Storhaug.

(Artikkelen fortsetter under bildegalleriet.)

– Truer ikke økosystemet

Nå er stuen hans full av verdens største landlevende snegleart. Petter Storhaug har fått mange forskjellige reaksjoner på oppdrettet.

– Jeg fikk en mail fra en mann som var fly forbannet og sa at jeg måtte slå de i hjel for de ødelegger hele naturen i Norge, sier han.

Ifølge Storhaug er sneglene lovlige i Norge, og han er ikke bekymret for at de kan ødelegge det norske økosystemet.

– Kommer de ut så dør de med en gang. De produserer ikke slim selv, så de klarer ikke å krype lengre enn ti centimeter i tørt klima. Er temperaturen under 10 grader så dør de av det også, sier han.

– Lovet samboeren å ha sneglene i garasjen

Han har dermed ikke funnet de krypende rundt i huset.

– Heldigvis ikke. Da måtte jeg nok ha kvittet meg med dem. Da hadde nok samboeren min blitt gal, sier han.

– Da jeg kjøpte de to første lovet jeg egentlig at jeg skulle ha dem i garasjen. Siden jeg var skadet og ikke kunne gå så mye klarte jeg å lure meg til å ha dem med inn i huset. Da de fikk unger var det en ny runde. Hun ble nok litt vant med dem etter hvert, men jeg må nok kvitte meg med mange av dem etter hvert, sier han.

Ikke planlagte sneglebarn

Petter Storhaug hadde ikke planlagt to kull med 120 sneglebarn. Han hadde lest på internett at det var vanskelig å få egg på dem, men det stemte ikke.

– Plutselig en dag lå det en bunke med egg i akvariet. Jeg prøvde å telle dem og trodde det var ca. 30. Etter en måned så jeg at de hadde klekket. Da jeg gikk igjennom akvariet talte jeg 95. Det var en del mer enn jeg hadde trodd.

– Et par uker etter det igjen hadde jeg 120 små, sier han.

– Litt mye styr med de små

Til tross for dem massive responsen har han ikke tenkt å la det bli en heltidssyssel.

– Det var stilig med disse to kullene, men jeg tror ikke jeg skal avle noe mer. Det er litt mye styr med de små, sier han.

Heldigvis er det lett å hindre at eggene klekkes, mener han.

– De legger eggene veldig samlet. Andre tar bare eggene ut, legger dem i frysen og kaster dem. Det er ikke vanskelig å hindre dem i å formere seg, sier han.

Selger gigantsnegler som kjæledyr

Petter Storhaug har et stort akvarium med kjempesnegler i stua.

Foto: Linn Iren Erevik Nilsen/NRK