NRK Meny
Normal

– Vil ikke bare leve på det jeg har gjort før

I dag fyller Bjørn Eidsvåg 60 år, men han har ikke tenkt å seile videre på de folkekjære låtene har allerede har laget. I stedet reiser han på turné med landets symfoniorkestre.

Bjørn Eidsvåg

Bjørn Eidsvåg trives godt som 60-åring. Nå er han ikke lengre redd for Kringkastingsorkesteret og gleder seg til å holde konsert med dem igjen.

Foto: NRK

– Det er helt fantastisk å bli eldre som artist. Jeg synes jeg har hatt en fabelaktig karriere og det har vært interesse for musikken min der ute såpass lenge. Det er et privilegium å få lov til å til å jobbe med dette, sier Bjørn Eidsvåg.

I dag fyller Saudabuen Bjørn Eidsvåg 60 år. Siden oppstarten som artist i 1971, har den folkekjære artisten skrevet seg grundig inn i den norske musikkhistorien. Han har de siste tiårene vært en av de sterkeste stemmene i norsk musikk og har gitt ut 25 plater som har solgt over 1,7 millioner eksemplarer.

– Skal ikke seile inn i pensjonisttilværelsen

Han sitter ikke på gjerdet av den grunn.

– En felle jeg kan gå i er å bare gjenta det jeg har gjort før. Jeg vil ikke bare seile inn i pensjonisttilværelsen og leve på det jeg har gjort før. Jeg skal neimen ikke gi meg. Jeg har flere låter på lager og skal skrive flere, sier Eidsvåg.

Sangene hans har fått innpass i de tusen hjem, og flere av dem spilles ved de store milepælene i livet. «Eg ser» er en av sangene som ofte spilles i norske begravelser.

– Det er en fantastisk ting. Det at noe man har laget i sin egen skrivestue når så langt ut, at folk bruker det i vanskelige situasjoner og får trøst av det, er helt ufattelig fint, sier han.

Skal spille med KORK igjen

I november 2009 spilte Bjørn Eidsvåg med Kringkastingsorkesteret (KORK) for første gang i Oslo Konserthus. Lørdag 29. november inntar han spektrum med KORK og utvalgte gjester. Prosjektet har fått navnet «Klassisk Bjørn Eidsvåg».

– Første gang var jeg bare fjetret og tenkte «Wow dette låter fint». Nå har vi bestemt oss for å jobbe litt mer med det, så jeg går litt mer inn i musikken og er mer med på å forme den. Vi som kommer fra vise- og poptradisjonen har så stor respekt for dette flotte orkesteret, men nå er jeg ikke redd lengre, sier han.

I tillegg til Oslo og KORK skal han også spille med Stavanger, Trondheim og Kristiansand symfoniorkester. Prosjektet skal også resultere i et album høsten 2014.

Blir inspirert av Prøysen

– Jeg skal holde på med de tingene jeg alltid har drevet med. Jeg er fremdeles nysgjerrig på hva kjærlighet egentlig er. Jeg vil trenge inn i det som er vanskelig og fint, sier Eidsvåg.

Tidligere i år fikk han Prøysens ærespris for å ha skrevet seg inn i den norske musikkhistorien.

– Jeg føler at det er en liten utfordring om å skrive om andre slik Prøysen var så fantastisk til. Han beskrev andre på en fabelaktig måte. Det er en utfordring jeg har lyst til å ta. Jeg er inspirert av Prøysen, og vil bli bedre på det, sier han.

– Kan kun gi ut det aller beste

Ellers henter han mye informasjon fra kolleger og det som skjer rundt ham.

– Uten inspirasjon fra kolleger er jeg hjelpeløs. Jeg hører mye på musikk, ser film, leser bøker og er en nysgjerrig fyr. Jeg går rundt og observere og får med meg veldig mye av det som skjer rundt meg. Plutselig blir det en idé til en sang, så setter jeg meg ned og skriver den ut, sier han.

De videre planene er store, men skuldrene har han plassert godt ned i komfortsonen.

– Noe av det som er best med å nå en slik alder er at jeg kjenner at jeg har fått til noe. Jeg trenger ikke å ha så veldig høye skuldre for å skulle prestere veldig mye mer. Jeg har fått til noe, og det betyr at jeg har råd til å kun gi ut det aller beste, sier Eidsvåg.

Kombinasjonen Bjørn Eidsvåg, alkohol og Twitter er ingrediensene i denne musikkvideoen fra Bye og Rønning.

VIDEO: Bye og Rønning parodierer Bjørn Eidsvåg.