Se ni glemte Bjørn Eidsvåg-øyeblikk

I dag fyller hele Norges rockeprest 60 år. Visste du at han har vært med i Melodi Grand Prix iført rosa dressjakke?

Bjørn Eidsvåg anno 1985, 1976 og 1990.

EIDSVÅGS MANGE ANSIKTER: Jubilanten anno 1985, 1976 og 1990. Se klippene bildene er tatt fra og seks andre klassiske Eidsvåg-øyeblikk i saken under.

Foto: Skjermdump / NRK

Bjørn Eidsvåg er for noen i dag kanskje best kjent som «Losen» i Radioresepsjonen og for duettene med Kurt Nilsen og Lisa Nilsson.

Men artisten har gjort seg bemerket i den norske offentligheten siden midten av syttitallet.

Vi har gravd i det rikholdige NRK-arkivet, og gir deg under et utvalg klipp fra starten av Eidsvågs karriere – fra den spede begynnelsen til han virkelig slo gjennom på nittitallet.

1976

– Hvorfor reiser vi murer når Jesus kom for å bryte dem ned? Det finnes like mange kristne livsstiler som kristne mennesker, sier den 22 år gamle teologistudenten Bjørn Eidsvåg i introduksjonen til denne låten.

Bjørn Eidsvåg 1976

VIDEO: Bjørn Eidsvåg platedebuterte dette året med «Inn for landing». Den ble utgitt under navnet «Bjørn Eidsvåg og frender» på plateselskapet Kirkelig Kulturverksted. Sju teologi- og tre musikkstudenter utgjorde Bjørn og frendene. Fra programmet «For ham er vi like», en konsert med Eidsvågs band sendt 5. desember 1976.

1980

En langhåret og skjeggete Eidsvåg sitter lett henslengt på en sykkel foran Menighetsfakultetet i avgangsåret sitt, mens frekke basslinjer fyller lydbildet. Klippet er hentet fra programmet Kirkenytt.

Bjørn Eidsvåg i Kirkenytt (1980)

VIDEO: Tidlig i karrieren sendte programmet Kirkenytt denne Eidsvåg-musikkvideoen.

1982

NRKs tidlige ungdomsprogram «Flimra» brakte frem mange senere berømte artister og skuespillere. En av dem var Bjørn Eidsvåg, som i dette klippet synger melodien «En dag» sammen med fullt band.

Bjørn Eidsvåg i Flimra

VIDEO: Bjørn Eidsvåg spiller «En dag» foran en fullsatt møtesal på Kirkesolistenes leir.

1985

Da Eidsvåg deltok i MGP med «Gammel drøm», ble han introdusert som «en rockeartist med løs jakke». Rockepresten i den ferskenrosa blazeren endte som nummer sju. Vinneren ble en duo i rosa paljetter: Bobbysocks.

Bjørn Eidsvåg 1985

VIDEO: Karrierens hittil eneste bidrag i Melodi Grand Prix fant sted dette året med låten «Gammel drøm». Selv om dét var låtens tittel på fjernsyn, sang saudabuen Bjørn «draum» i refrenget.

1988

Han kombinerte på åttitallet artistlivet med en stilling som sykehusprest på Lier sykehus. Under ungdomsleiren til KFUM/KFUK dette året fikk presten Eidsvåg tale til en forsamling kristne ungdommer – helt uten gitar.

Bjørn Eidsvåg i 1988

VIDEO: I 1988 kom plata «Vertigo», som ble en stor suksess for Eidsvåg. Sommeren det året besøkte han den kristne ungdomsleiren TT-88 på Hamar.

1990

«36 år, prest, med store tanker og stor kropp på 110 kilo.» Slik ble Eidsvåg presentert av en da 27 år gammel programleder Gerhard Helskog i dette portrettprogrammet som tok for seg Eidsvågs tro og tvil.

Gerhard Helskog og Bjørn Eidsvåg

VIDEO: «Fy skam!» var «et moralsk program om jenter, synd og annen moro». Sendt på lørdagskvelden i oktober 1990.

1991

I 1990 ga Eidsvåg ut to plater. Den første, «Tatt av vinden», ble fulgt av «Alt du vil ha», en konsertplate der tittelsporet var eneste nye sang. Plata ga Eidsvåg hans første Spellemannpris.

Bjørn Eidsvåg høsten 1990

VIDEO: Denne konserten fra Det åpne teater i Oslo ble til liveplata «Alt du vil ha». Albumet solgte rundt 40.000 eksemplarer. Her framfører Eidsvåg tittelsporet under konserten, først sendt på NRK i mars 1991.

1992

«Synes du ikke det er urettferdig at du har to jobber nå som det er så mye arbeidsledighet?» er ett av spørsmålene prest og musiker Bjørn Eidsvåg får som gjest i NRKs absurde komiprogram «The show». Eidsvåg var aktuell med albumet «Til alle tider», som lå seks uker på VG-lista.

Bjørn Eidsvåg i 1992

VIDEO: Se Eidsvåg bli grillet av «The show»-programlederne Otto Jespersen, Charlo Halvorsen og Stig Holmer. Sendt 2. oktober 1992.

1993

Tore Strømøy hadde i startfasen av sin NRK-karriere programmet «Tett på». I april 1993 var det Bjørn Eidsvågs tur til å bli portrettert av programlederen fra Frøya. Strømøys første møte med den uortodokse presten, som nå definitivt var blitt stjerne, skjedde i sminkerommet – over en pils.

eidsvåg strømøy

VIDEO: I 1993 ble Eidsvåg for alvor allemannseie da plata «Allemannsland» solgte over 60.000 eksemplarer.

SE NYERE KLIPP AV JUBILANTEN:

Kulturstrøm

 • Nye mangfolds-emojier

  Apple og Google offentliggjorde rundt 70 nye emojier hver på verdens emojidag. Begge teknologigigantene utvider antallet symboler som viser mangfold. I Apple sine nye varianter av emojier som viser kjærestepar, kan folk selv velge hudtoner og kjønn.

  Nye emojier lansert av Apple
  Foto: Apple / AP
 • Ny Charles Manson-dokumentar

  I «Manson’s Bloodline» gjør barnebarnet til kultlederen og seriemorderen, Jason Freeman, et forsøk på å forstå sin egen historie. Dokumentaren kommer Viaplay i august, skriver Medier24. På samme tid kommer sesong to av David Finchers «Mindhunters»-serie på Netflix, som vil handle om Charles Manson, skriver IndieWire.

  Charles Manson eskorteres til rettsalen i 1969
  Foto: Anonymous / AP