NRK Meny
Normal

Sannhetens øyeblikk: norsk, matte eller engelsk?

I dag er den store trekkfag-dagen. Klokken ni ble det klart hva alle grunnskole- og videregåendeelevene skal ha eksamen i.

Eksamenstrekk

I dag fikk alle grunnskole- og videregående-elever vite hva de skal ha eksamen i.

Foto: Lars Hjalmarsson / NRK

– Jeg håper egentlig på alt annet enn matematikk, sier Kaja Hjertenes, tiendeklassing ved Kannik skole.

240.000 elever skal gjennomføre 278.000 eksamener i 400 ulike fag. Eksamensperioden starter 16. mai og avsluttes 7. juni.

Gymsalen ved Kannik skole er fylt med forventninger, og det hviskes mellom elevene. Snart får de vite hvilket fag de skal ha eksamen i. Så bryter rektor, Finn Lea inn:

– Hysj! Vi skal ha eksamen. Alle kommer opp i et eller annet fag. Vi begynner allerede på tirsdag med matte, og etter det går det slag i slag. Er dere spente?

Et stort ja runger fra tiendeklassingene. Hjertenes og klassekameratene Kristian Bruun Mikalsen og Tuva Westad, er alle bestemte på at uansett hvilket fag det blir, er det bare å øve, slik at man kan stille så godt forberedt som mulig.

– Vi har nettopp hatt tentamener, så vi er ganske godt forberedt. Likevel ser jeg for meg at det blir en del lesing fremover, sier Bruun Mikalsen.

– Uansett hva jeg kommer opp i, må jeg jo bare gjøre det, skyter Westad inn.

Eksamenstrekk

Tiendeklassingene Kristian Bruun Mikalsen, Kaja Hjertenes og Tuva Wstad skal ha skriftlig eksamen i hovedmål og sidemål.

Foto: Lars Hjalmarsson / NRK

Tårer og gledeshyl

– 10 C skal opp i.... Engelsk!

En alvorlig mine sprer seg blant klasse 10 D. Nå skal det skje. Rektor Lea kremter, før han leser opp:

– 10 D skal opp i.... Norsk!

Det vil si at Hjertenes og klassekameratene skal ha to eksamener, hovedmål og sidemål. Noen puster lettet ut og jubler, mens andre er skuffet.

– Jeg slapp matte, så det føles veldig bra. Nå gleder jeg meg, sier Hjertenes.

Klassevenninnen, Westad, har derimot en annen reaksjon på trekkfaget.

– Jeg synes det er kjipt. Jeg ville egentlig ikke komme opp i norsk.

En premie på lur

Trekkfag i eksamen

Det var både skuffede og fornøyde Kannik-elever etter at rektor Finn Lea, leste opp hva de forskjellige klassene kom opp i.

Foto: Lars Hjalmarsson / NRK

Kannik-elevene tror det er spesielt viktig å gjøre det bra på denne eksamenen. Neste stopp er nemlig videregående skole, og eksamensresultatet kan ha mye å si for hvilken skole man kommer inn på. Men først:

– Sommerferie. Det blir bra, etter et langt og tøft skoleår, sier Bruun Mikalsen.