Hopp til innhold

Trange tider i Sandnesskolen

Det ligger ingen nye skolekutt i forslaget fra rådmannen i Sandnes, men det går mot trangere tider. For i fjor ble det vedtatt kutt som neste år betyr det 8,5 millioner kroner mindre til skolen.

Rektor Geir Mikalsen ved Stangeland skole

Rektor Geir Mikalsen ved Stangeland skole i Sandnes, frykter konsekvensene av budsjettkutt.

Foto: Enya AKhtar / NRK


– De kuttene som rådmannen varsler i økonomiplanen er vi allerede klar over, men det betyr nesten en stilling her ved Stangeland skole. Og det kommer i tillegg til de kuttene vi har tatt i år, sier rektor Geir Mikalsen.

–Det betyr at vi må snu på hver krone. Det går utover styrkingstiltak, der vi tidligere ville tatt ut elever til egne kurs i for eksempel norsk og matte, må vi nå la de være i den store klassen med kanskje bare en lærer, fortsetter Mikalsen.

Emma Husa Falch

Emma Husa Falch er elev ved Stangeland skole i Sandnes

Foto: Arild Eskeland / NRK

Også elevene er opptatt av at det er lite penger i skolebudsjettet.

–Det er dårlig av kommunen at vi ikke får ha svømming, bare i fjerde klasse, og at vi ikke får ha avslutninger, skoleball og leirskoler. Vi var de siste som fikk ha leirskole, sier 12 år gamle Emma Husa Falch som er elev ved Stangeland skole.

Sandnesbudsjettet legges fram

Rådmann Bodil Sivertsen legger fram Sandnesbudsjettet.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Rådmann Bodil Sivertsen i Sandnes legger opp til at det ikke kommer nye kutt i skolebudsjettene neste år, ut over dem som allerede er vedtatt.

–Skoler får kompensert for sin vekst, men innsparingene som ble vedtatt i fjor, de skal gjennomføres både i 2017 og 2018, så det blir mindre penger å rutte med i skolen, sier Sivertsen.

Thor Magne Seland

Thor Magne Seland er gruppeleder for Høyre i Sandnes.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

For Høyre blir det vanskelig å svelge budsjettforslaget som er lagt fram.

–Her er det null handlingsrom, det er lite penger, lite å flytte på, sier Tor Magne Seland, gruppeleder Høyre. Han er bekymret for at det kan bli ytterligere kutt i budsjettet, siden flertallspartiene Ap og Frp allerede nå varsler at de ikke vil godta eiendomsskatten på bruk, verk og næringseiendom. Inntekter fra dette er allerede lagt inn i budsjettet, og vil føre til kutt andre steder om den blir tatt ut igjen.

Men flertallspartiene Ap og Frp med ordfører Stanley Wirak og varaordfører Pål Morten Borgli i spissen, er lite bekymret.

–Dette er til å leve med. VI skal fortsette med den gode økonomistyringen vi har i Sandnes, sier ordfører Stanley Wirak. Han sier det ikke er aktuelt å innføre eiendomsskatt denne valgperioden.

–Vi står ved den avtalen vi har inngått, sier Wirak.

Også varaordfører Borgli fra Fremskrittspartiet er fornøyd med budsjettforslaget.

–Totalbudsjettet øker de neste årene, og budsjettforslaget legger også opp til mye satsinger de neste årene. Det er ikke overraskende at eiendomsskatt ligger inne, dette er overkommelig, vi skal klare å komme rundt det. Nå skal vi jobbe med budsjettet en måneds tid, så får vi se hvordan vi flytter rundt på pengene, avslutter Borgli.

Pål Morten Borgli og Stanley Wirak

Ordfører Stanley Wirak (Ap) og varaordfører PÅ Morten Borgli (Frp)

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Flere nyheter fra Rogaland