Hopp til innhold

Samler plank i sjøen på Torvastad

For familien Grønningen blir materialene til det nye sjøhuset billigere enn beregnet. Plankene plukker de nemlig rett fra vannkanten.

Iren Grønningen og familien har plukket opp flere kubikk plank som flyter i land ved Torvestad på Karmøy.

Rundt 1000 kubikkmeter trelast gikk til havs i Nordsjøen natt til tirsdag. For familien Grønningen på Karmøy har det gitt store mengder plank til sjøhuset de holder på å bygge.

– Da vi kom kjørende ned bakken her i går lå plankene og fløyt i vannkanten, en skikkelig hjemlevering. Så da var det bare å gå uti med støvler og dra opp plank, sier Iren Grønningen.

Iren Grønningen

Iren Grønningen og familien har plukket plank i vannkanten i to dager. Fortsatt ligger mye igjen i sjøen.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Natt til tirsdag mistet et lasteskip store mengder trelast i Nordsjøen. For familien Grønningen kom uhellet beleilig – de er nemlig i gang med å bygge sjøhus på Torvastad på Karmøy.

– De sier at det er mye på vei til Bømlo også og ute i holmene er det fullt. Det er bare å hente, sier Grønningen.

Nå ligger plankene til sjøhuset stablet i system like ved grunnmuren.

– Vi stabler dem opp i de som hører sammen. Det er jo mange forskjellige dimensjoner, så det må ligge i system, sier Grønningen.

Tømmer har blitt skylt i land på Karmøy

Store stabler plank ligger på land på Torvastad på Karmøy.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Rundt 1000 kubikkmeter trelast gikk til havs i Nordsjøen. Flere steder langs kysten på Haugalandet flyter store mengder plank inn til land. På grunn av dårlige værforhold har Kystverket innstilt arbeidet med å plukke opp lasten.

Frivillige har plukket

– Det blir ingen organisert plukking av tømmer på grunn av værforholdene. Det flyter fortsatt mye tømmer på Kveitevika på vestsiden av Karmøy, og det er også observert litt trelast på Espevær og sydspissen av Bømlo, sier Leif Sverre Leknes, maritim sjef i Karmsund havnevesen.

Kystvaktskipet Ålesund patruljerer i området nå, men forteller om lite last som flyter. Leknes anslår at mellom 250 og 300 kubikkmeter last er plukket opp etter at mange frivillige har bidratt.

Tar ingen sjanser

At rundt 700 kubikkmeter plank fortsatt kan drive rundt i sjøen, er en risiko for veldig mange, sier han.

– Det er veldig viktig å få trelasten på land. Det er store planker som kan være en fare for oppdrettsnæringen, skipstrafikken generelt og ikke minst de mindre båten, sier Leknes.

Havnevesenet ønsker likevel ikke å ta noen sjanser i oppryddingsarbeidet.

– Med de rådende værforholdene ofrer vi ikke liv og helse for å dra opp plank, sier Leknes.

Flere nyheter fra Rogaland