Hopp til innhold

Dyrt og omfattende å berge trelast

Trass i et omfattende bergingsarbeid søndag, vil det ta lang tid å fjerne trelasten som driver i havet fra Vest-Karmøy og nordover. Karmsund Havnevesen roser de frivilliges innsats.

Frivillige deltar i å berge trelast utenfor Karmøy

12–15 båter med frivillige deltok søndag i bergingen av drivende trelast utenfor Vest-Karmøy. Men arbeidet er langt fra ferdig.

Foto: Tor Andre Johannessen

Arbeidet med å fiske opp de rundt 1000 kubikkmeterne trelast som et skip mistet i havet torsdag, fortsatte søndag morgen. Både Karmsund havnevesen, Kystverket og frivillige jobber fortsatt med å fiske opp plankene som driver i havet fra Vest-Karmøy og nordover.

Etter at været gjorde arbeidet umulig lørdag, var det søndag fine forhold.

– Men fremdeles er det mye dønninger på vestsida av Langøya ut fra Torvastad, der mye trelast har samla seg opp. Der skulle vi svært gjerne ha kommet til før vinden snur, sier Leiv Sverre Leknes som er maritim sjef i Karmsund Havnevesen.

Roser frivillige

12–15 mindre båter med frivillige har deltatt i sankingen søndag, og Leknes berømmer deres innsats. Som belønning får de frivillige trelasten de tar hånd om.

Familien Grønningen er noen av dem som kar blitt med på jobben. Dermed blir materialene til det nye sjøhuset billigere enn beregnet.

Kystverket satte søndag dessuten inn fly for å finne ut i hvor stort område drivgodset har spredt seg.

– Det er observert ganske langt nord, både utenfor Bømlo og ved Marstein, sier Leknes.

Fare for båttrafikken

Han forteller at bergingsmannskapene står overfor en kjempejobb som kommer til å ta lang tid. Og trelasten må opp fra sjøen.

– Dette er en fare for både fiskeoppdrett og for lystbåter og annen mindre trafikk, sier han.

10.000 kroner i timen

Hvem som skal betale for operasjonen er noe uvisst, men det dreier seg om store summer.

– Bare for oss i Karmsund havnevesen koster dette 10.000 kroner pr. time, og her er det snakk om mange timer, sier Leknes.

I utgangspunktet er det forurenser som skal betale, i dette tilfellet rederiet til skipet som tirsdag mista de rundt 1000 kubikkmeterne med trelast i sjøen, og deres forsikringsselskap.

– Men vi vet ikke om vi får pengene. Dette er et Øst-Europeisk rederi, vi har vært i kontakt med dem, og de henviser til forsikringsselskapet. Men fra dem har vi ikke hørt noe, sier Leknes.

Flere nyheter fra Rogaland