Hopp til innhold

Samler 900 rekrutter i Madlaleiren etter påske

STAVANGER (NRK): Forsvaret gjør det de kan for å hindre korona-smitte blant de 900 rekruttene som kommer til Madlaleiren rett over påske. Ordføreren er likevel bekymret for at mulig smitte skal overbelaste sykehuset.

Oppstilling

Det er en viss avstand mellom rekruttene under oppstilling i Madlaleiren. Her er rekruttene til Luftvåpenet, i 2019.

Foto: Erik Waage / NRK

Det blir innrykk av rekrutter etter påske, men det blir annerledes for de nye soldatene. De blir færre på rommet, det blir ingen matsal og ingen får forlate leiren.

– Vi vil ikke ha flere enn fem rekrutter på hvert rom, og de blir som en familie i rekruttperioden, sier Ronny Helmersen Kristoffersen.

Han er kommandør i KNM Harald Hårfagre, sjef for Madlaleiren.

Ronny Helmersen Kristoffersen

Kommandør Ronny Helmersen Kristoffersen, sjef for KNM Harald Hårfagre.

Leiren står nærmest tom nå, men i løpet av de neste dagene skal det rigges opp telt som skal erstatte de store matsalene. For etter påske kommer 900 rekrutter som skal holde seg til smittereglene som gjelder nå.

Hver kaserne får sitt eget telt, og maten deles ut i matpakker. Det blir ingen vanlig buffé.

– Hvert rom spiser for seg, og mye av undervisningen kommer til å foregå på data og ute i leiren.

Rekruttene for heller ikke forlate Madlaleiren i hele rekruttiden, for å hindre mulig smitte utenfor leiren. De ansatte som bor utenfor, bes også om å holde seg mest mulig hjemme mens rekruttene er i leiren.

Kari Nessa Nordtun (Ap), ordfører i Stavanger

Kari Nessa Nordtun (Ap) er ordfører i Stavanger

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Samtidig har kommunen allerede varslet sin bekymring til regjeringen, skriver Stavanger Aftenblad. Ordfører Kari Nessa Nordtun har sendt SMS til helseminister Bent Høie om sin bekymring, og har snakket med forsvarsministeren om saken.

– Særdeles viktig

På en pressekonferanse i dag sa forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) at inntaket av rekrutter skal gå som planlagt, men at det er en krevende situasjon.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

Foto: Peder Bergholt / NRK

– Det er høy aktivitet i Forsvaret i denne korona-krisen. I tillegg til å løse de oppdragene vi har både her hjemme og ute i internasjonale operasjoner, så skal vi opprettholde beredskap og støtte de sivile myndigheter nå de ber om det.

Bakke-Jensen sa at det er smitterisiko når så mange samles på ett sted, men understreket at det blir tatt hensyn til smittevern.

– Inntrykket vil ikke bli gjennomført om en ikke mente at det var særdeles viktig.

Kontakter hver enkel rekrutt

For å minske risikoen for at rekrutter bringer med seg koronasmitte, skal hver enkel rekrutt ringes opp på forhånd, for å stoppe dem med forkjølelses- eller influensasymptomer.

– Jeg tror at med de tiltakene vi gjør, så reduserer vi risikoen for å få smitte betraktelig. Men vi kan ikke garantere at ingen har med seg smitte inn. Dersom dette skjer, har vi egne kaserner for isolasjon og karantene. Vi har tett dialog med helsepersonell for å være sikre på at vi gjør det som er mulig for å hindre smitte, avslutter Kristoffersen.