Turistene strømmer til Lysefjorden

Det går mot tidenes økning i besøkstallene for Preikestolen og Kjerag. For å møte den økende turiststrømmen utvider Rødne og Boreal cruise- og fotturtilbudet sitt med én måned fra og med neste år.

Soloppgang Preikestolen

TURISTMAGNETER: Det går mot publikumsrekord for både Kjeragbolten og Preikestolen i 2015. Nå kan turistene for første gang skaffe seg pakketurer ut september måned.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

I løpet av august har Preikestolen opplevd en besøksøkning på 20 prosent, mål opp mot tilsvarende måned i fjor.

Likevel er det ikke Preikestolen, men Kjerag, som kan sies å være turistvinneren for hele kalenderåret 2015. Hittil i år har hele 50 prosent flere valgt å ta turen til Kjerag sammenlignet med fjoråret.

Det gir grunn til begeistring for Audun Rake, som er daglig leder i Lysefjorden Utvikling AS og Stiftelsen Preikestolen.

Kjerag i støtet

– Vi venter at Kjerag passerer 60.000 besøkende i år. Det som er spesielt er at Kjerag, i rene besøkstall, øker opp mot like mye som den rene økningen til Preikestolen, sier Rake i en pressemelding. Han tror også at han kan ha en mulig forklaring på Kjerags popularitet:

– Ettersommeren er beste tida å besøke Kjerag på, med topp forhold i august og utover i hele september måned.

Audun Rake

MOT BESØKSREKORD: Lysefjorden går mot besøksrekord, ifølge Audun Rake. – Det som er interessant er at Kjerag er i ferd med å ta igjen Preikestolen i rene besøkstall. Kjerag er i støtet, sier han i en pressemelding.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Preikestolen overgår forventningene

August har blitt en stor måned også for Preikestolen, ifølge Rake.

– August puster nå juli i ryggen som toppmåned for Preikestolen. Tidligere satte vi et anslag på 10 prosent økning årlig, og det ligger fast. Vi venter et sluttall på rundt 275.000 besøkende til Preikestolen i år.

LES OGSÅ: Håkon ble båret til Preikestolen av kameratene

LES OGSÅ: Rekordår for Preikestolen

Rake sier også at turister og turgåere ikke er like utsatt for å gå i stim opp mot Preikestolen som før, på tross av økningen i besøkstallene.

– Trafikken sprer seg nå utover døgnet. Det betyr at presset midt på dagen minker, og flere kan få gode turopplevelser.

Turister ser soloppgang på Preikestolen

SPEKTAKULÆRT: Morgenfuglene som tar seg til Preikestolen blir flere, og det er med på å jevne ut trafikken til turistmålet. Her kan turistene sies å ha vært heldige med soloppgangen.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

Turpakker i vinden

Tone Gangstad er markedssjef i cruiseselskapet Rødne, som sammen med busselskapet Boreal frakter turister til turistmagnetene i Lysefjorden.

Hun forteller at Rødne går mot en veldig god sesong.

– Den prosentvise økningen hos oss ligger på omkring 15. Det er mye mer enn forventet. Cruise- og fotturpakken vår, som koster 750 kr, har hatt en økning på 60 prosent. Det har i det hele tatt vært en god sesong for alle i turistnæringen, sier hun.

Den økte trafikken kommer både fra individuelle turister og turgrupper - og den får følger. Rødne utvider pakketilbudene i 2016, i følge Gangstad.

– Båtene våre går hele året. Men cruise- og fotturpakken utvider sesongen med tilsammen én måned. I år har denne vært tilgjengelig fra juni til august. Til neste år ser vi, på grunn av den økte pågangen, at vi må utvide tilbudet vårt, sier hun.

– Neste år tilbyr vi pakken fra midten av mai og fram til midten av september.