Hopp til innhold

Regjeringen skroter mål om økologisk mat

Regjeringen vil ikke lenger ha et mål for hvor mye av norske matvarer som skal være produsert økologisk. – Uheldig, sier Alexander Rugert-Raustein i Fagbladet Økologisk Landbruk.

Økologiske matvarer i Meny-butikk

Økologiske matvarer har blitt stadig mer vanlig i norske matbutikker. I forslag til ny jordbruksmelding ønsker ikke lenger regjeringen et fastsatt mål for hvor mye av norske matvarer som skal være produsert økologisk.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Det kommer fram i forslaget til ny jordbruksmelding, som ble lagt frem i dag av landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp). Regjeringen tar til orde for å fjerne 15-prosentmålet for økologisk omsetning og produksjon.

– I dag har vi betydelig større produksjon enn det som faktisk blir omsatt. Forbrukertrendene trekker i retning av økologiske produkter, men det er ingen idé å opprettholde et mål som fører til økt matsvinn, sier Dale til NTB.

– Det er etterspørselen som skal avgjøre hvor mye økologisk mat som skal dyrkes i Norge, ikke politiske vedtak, sier statssekretær Terje Halleland i landbruksdepartementet til NRK.

Les også: Bondeorganisasjoner advarer mot mer frislipp

Regjeringen ønsker nå å utarbeide en strategi for økologisk jordbruk i samarbeid med relevante aktører, og sikre muligheter til økologisk drift i tråd med etterspørselen.

Skeptisk til import

Styreleder Alexander Rugert-Raustein i Fagbladet Økologisk Landbruk mener det er uheldig at regjeringen vil gå bort fra målet om at 15 prosent av produksjonen og omsetningen skal være økologisk.

– Tallfesting er positivt fordi det gir oss en mulighet til å måle hvor vi er på vei. Det er helt åpenbart at vi trenger økt økologisk produksjon, etterspørselen øker tydelig. Flere matkjeder har nærmest startet en konkurranse om å være best på økologiske varer, og dette markedet burde tilfredsstilles av de økologiske produsentene her i landet og ikke av import, sier han til NRK.

– Men gjør det noe å fjerne tallfestingen når etterspørselen likevel er så stor?

– Jeg mener det er lettere å se om vi er på rett vei og sammenligne med tidligere når vi har en tallfesting. Uten tall, blir det lett for vagt, sier Rugert-Raustein, som ikke ble spesielt overrasket over jordbruksmeldingen.

– Nei, dette er omtrent hva vi kan vente av dagens regjering.

– Viktig for matsikkerheten

I Natur og Ungdom er de heller ikke imponert over jordbruksmeldingen.

– Vi må bruke mindre sprøytemidler og kunstgjødsel i framtida. Økologisk landbruk er en viktig spydspiss i å utvikle metoder hele landbruket kan lære av, sier 1. nestleder i Gaute Eiterjord i en pressemelding.

Une Aina Bastholm, nasjonal talsperson i Miljøpartiet De Grønne, mener regjeringen oppfører seg som om de kan shoppe og velge bort stortingsvedtak som de selv ønsker.

– En høyere andel økologisk produksjon er viktig for å holde kunnskap i hevd, for å bevare en rik matjord, og ikke minst er det viktig for matsikkerheten, nå når vi får mer nedbør og ekstremvær, uttaler hun i en pressemelding.