Hopp til innhold

Her blir «Bambi» reddet fra flommen

Bonde Solgunn Selland fryktet det verste. I over et døgn var to kviger innesperret med vann på alle kanter under storflommen i Sauda.

Kvige reddet på Sauda

Etter å ha vært fanget på en øy skapt av flommen, ble kvigen «Bambi» mandag morgen endelig fraktet i sikkerhet med helikopter.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Like før klokken tolv mandag formiddag var det en emosjonell gjenforening på jordet i Hellandsbygd i Sauda kommune.

– Det er helt ubeskrivelig. Jeg har bekymret meg og bekymret meg. Nå kommer alle følelsene. Det er helt fantastisk!

For bonde Solgunn Selland vet godt at det nervepirrende dramaet som utspant seg i bygda fort kunne endt med et annet utfall.

Se gledesscenene da familien oppdager kvigene:

Bonde Solgunn Selland fryktet det verste. I over et døgn var de to kvigene innesperret med vann på alle kanter, under storflommen i Sauda.

Bonde Solgunn Selland fryktet det verste. I over et døgn var de to kvigene innesperret med vann på alle kanter, under storflommen i Sauda.

– Frykter elva har tatt dem

Mandag morgen var kvigene ingen sted å se.

– Jeg håper dette skal få en lykkelig slutt. At de har overlevd flommen, men jeg frykter elva har tatt dem, sa bonden.

Den lokale elva gikk over sine bredder søndag ettermiddag. Veien gjennom bygda ble stengt, tre hus måtte evakueres og det var fare for liv for dyr på to av bygdas gårder.

Kviger kom til rette etter flom i Hellandsbygd i Sauda

I over et døgn var kvigene fanget på denne øya uten at noen kunne redde dem.

Foto: Thomas Halleland / NRK

På et jorde ble to kviger fanget av de enorme vannmengdene. Hadde vannet steget ytterligere én meter ville kvigene blitt tatt av elva.

Lette med lykter

Tidlig mandag morgen var bonden og familien ute for å lete med lommelykter etter «Brownie» og «Bambi».

– Det er veldig skremmende. Vi vet ikke om de står der eller ei. Det er skummelt å tenke på, sa bondens datter, Kristine under leteaksjonen.

Etter over en time med intens leting, så dukket to par med øyner opp i høstmørket.

– Haha! Der er de. Nå ble jeg så glad. Vi har lyst og lyst med lommelyktene. Og der er de. Det er en lettelse at de er i live. Nå vil jeg ha de hjem til fjøset, sa en beveget bonde.

Kvigene hadde overlevd. Foreløpig. Vannet hadde ikke steget ytterligere etter mørkets frembrudd, og dermed gitt kvigene nok plass til å holde seg klar fra vannmassene.

– Det spørs om elva stiger igjen. Det er ikke sikkert vi får dem vekk, mente bondens sønn, Kristian.

Store nedbørsmengder i Sauda

Det regnet 181,6 millimeter på 36 timer i Sauda i helgen. Det førte til at elva som renner ned til Storlivatnet gikk over sine bredder.

Foto: Torstein Gilje

På grunn av været var det umulig å redde kvigene søndag. En kranbil prøvde å rekke ut til kvigene, men kranen var ikke lang nok. Heller ikke helikoptrene har kunnet fly grunnet tåke.

Fikk helikopterhjelp

Kort tid etter at kvigene ble observert på den lille øya, bedret flyværet seg. Rundt klokken halv ti var redningsaksjonen i gang.

– Kraftselskapet Saudefaldene spanderer helikoptertransport slik at vi får dem ut. Det er kjempegode nyheter for kalvene, meg og alle i bygda, forteller bonden.

Solgunn Selland

Endelig kunne bonden puste lettet ut. Det gikk godt med kvigene. Her med «Brownie».

Foto: Thomas Halleland / NRK

I helgen har det regnet mye på Vestlandet sør for Stad. Aller mest kom regn kom det i Sauda med hele 181,6 millimeter på 36 timer.

De to kvigene ble løftet over elva hengende fra helikopteret. På jordet i Hellandsbygd ble kvigene gjenforent med familien Selland.

– Nå er jeg veldig glad, avslutter Kristine.