NRK Meny
Normal

Se kunsten brannvesenet har reddet

Terry Nilssen-Love hadde atelier i Verksgata 31 som brant i går. Nå ligger kunsten hans til tørk i brannvesenet sin gymsal.

Reddet kunst
Foto: Anders Fehn / NRK

– Det har blitt gjort en formidabel jobb med å redde ut kunsten av Terry Nilssen-Love, sier brigadesjef Sven Kåre Hagevik i Brannvesenet Sør-Rogaland til NRK.

Det er rundt et døgn siden brannvesenet fikk melding om at Verksgata 31 og 33 i Stavanger sentrum stod i full fyr. Den gamle hermetikkfabrikken er i dag totalskadet, men mye av kunsten som lå i atelieret 1. etasje er reddet ut.

 Sven Kåre Hagevik

Brigadesjef Sven Kåre Hagevik i Brannvesenet Sør-Rogaland sier det er gjort en formidabel innsats for å redde ut kunsten fra Verksgata.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Bildene ligger nå til tørking her på brannstasjonen, sier Hagevik.

I gymsalen ligger det nesten 200 bilder. Brannvesenet visste først ikke om at det var kunst i Verksgata 31, men fikk etter hvert i går ettermiddag beskjed om at flere bilder befant seg i 1. etasje i den da brennende bygningen.

– Det var ikke kommet brann ned til bildene, men det var selvfølgelig mye vann og røyk der de lå. Heldigvis er nå bildene båret ut, sier brigadesjefen.

Krimteknikere på plass i morgen

Terry Nilssen-Love sier til NRK i dag at han kommer til Stavanger fra Portugal i kveld. Han vil først da finne ut hvor store skadene på kunsten hans er.

– Jeg har forstått det som at dette er kunst som er verdt mye penger. Jeg synes det ser ut som vi har klart å redde mye av den, men det får ekspertene avgjøre, sier Hagevik.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Terry Nilssen-Loves verdifulle kunst

Terry Nilssen-Loves verdifulle kunst ligger nå til tørk i brannvesenets gymsal i Stavanger.

Foto: Anders Fehn / NRK

Brannvesenet vet ennå ikke årsaken til brannen i den gamle hermetikkfabrikken i østre bydel.

– Teknikerne kommer for å undersøke stedet i morgen. Inntil da overvåker vi området, sier brigadesjefen.

Grunnen til at brannteknikerne ikke går inn i Verksgata i dag, er at det ennå er mye røyk og farlige gasser i bygningen.

Byantikvaren mener Stavanger har mistet et viktig bygg

– Dette var et fint, gammelt bygg med en lang historie, derfor er dette veldig trist. Det som gjør bygget spesielt, som en del av hermetikktida i Stavanger, er at det ikke er et typisk fabrikkbygg, sier byantikvaren i Stavanger, Hanne Windsholt, til NRK.

Byantikvaren trekker fram fasadedetaljer på bygget, som ikke er vanlige for andre trehus i byen.

– Det var hjørnebord, fine overganger mellom tak og vegger, og det store skiltet som har flotte spyd, som henger ned. En forretningsfasade som det ikke finnes flere av i byen, sier Windsholt.