NRK Meny
Normal

Følg bussen på mobilen

På bildet ser du en QR-kode. Disse skal i framtiden gjøre at du slipper å stå ute og vente på forsinkede busser.

QR-koder

- En QR-kode er rett og slett en strekkode som vi er vant til fra vanlige supermarked. Forskjellen er at QR-kodene er todimensjonal, og inneholder veldig mye informasjon på en gang, sier Einar Hougen, prosjektleder for Sanntid i Kolumbus.

Foreløpig en test

QR-kodene er noe som foreløpig henger på et lite utvalg av de ca 4500 stoppestedene i Rogaland. De er et av tiltakene som gjøres i sammenheng med Sanntidsprosjektet til Kolumbus. Et prosjekt som skal gi busspassasjerer informasjon om når bussen egentlig kommer til ditt stopp.

Grunnen til at kodene har blitt plassert så få steder, er fordi dette foreløpig bare er en pilot, for å teste hvordan det vil fungere i full skala.

- Det vi ønsker for framtiden, er at du får opp den sanne ankomsttiden. Altså skal QR-kodene kunne vise når bussen faktisk vil være på stoppet der du venter, og ikke når den egentlig skal være der, sier Hougen.

Einar Hougen

Einar Hougen i Kolumbus bruker mobilen for å sjekke når neste buss fra stoppestedet går.

Mobilen som hjelpemiddel

For å kunne bruke QR-kodene må du ha en kameramobil, og et nedlastet program. Ved å peke med kameraet mot QR-koden, skal mobiltelefonen automatisk åpne kolumbus sine nettsider, og vise de neste fem avgangene fra stoppet du står på. Du kan lese mer om dette på next.kolumbus.no

- Prinsippet for det framtidige Sanntidssystemet går ut på at alle bussene har en teller på hjulet, og en gps-mottaker som gjør at det rapporteres inn til kolumbus nøyaktig hvor en buss befinner seg på et tidspunkt. Dette kan videre sammenlignes med de egentlige rute- og kartdataene, og vi vil da kunne finne ut hvor langt bak tidsskjema en buss ligger, sier Hougen.

Og når du først har brukt QR-koden på et stopp en gang, kan du lagre den som et bokmerke på mobilen din, slik at du ved en senere anledning kan sitte hjemme i sofaen og sjekke om bussen du skal ta er i rute eller ikke.

- Nyttig nok

Men når kodene er klare for å brukes til sitt egentlige formål, er enda ikke sikkert. Selve Sanntidsprosjektet er en omfattende satsing som er i planleggingsfasen nå. Hougen vil ikke si noe bestemt, men han forsikrer om at de jobber med saken. Og Kolumbus vil uansett få ut flere QR-koder på stoppestedene fram mot sommeren, koder som kan brukes på dagens nivå, uten Sanntidsinformasjon.