NRK Meny
Normal

– Høyre stemmer mot å få alle fakta på bordet

Stavanger bystyre satte mandag kveld punktum for behandlingen av den såkalte Tyrkia-saken. Aps forslag om å gå videre med saken ble nedstemt.

Punktum for Tyrkia-saken i Stavanger bystyre

Punktum for Tyrkia-saken i Stavanger bystyre

– Det vi snakker om er at en eller flere personer høyt oppe i Stavanger kommune har sølt vekk en halv million kroner av skattebetalernes penger. Uten dokumentasjon, uten skikkelig forklaring.

Det sa Olav T- Laake (Ap) i bystyrets møte mandag kveld. Han foreslo at dokumentene fra etterforskningen skulle sendes ordføreren, etter at etterforskningen er avsluttet, for at saken skulle behandles videre i kommunen.

Les også: Frp anmelder Tyrkia-saken

Les også: – Kommunen brøt ikke barnevernloven

I 2006 fikk en Stavanger-familie hentet hjem sine to fostersønner fra Tyrkia, selv om tyrkiske myndigheter hadde nedlagt utreiseforbud for de norsk-tyrkiske guttene.

Senere ble det gjennom Stavanger Aftenblad kjent at Stavanger kommune betalte minst 500.000 kroner for aksjonen.

Olav T. Laake

Olav T. Laake (AP) sitt forslag om å sende Tyrkia-saken tilbake til politikerne ble nedstemt.

Foto: Erik Waage / NRK

– Høyst irregulært

En gransking utført av PricewaterhouseCoopers (PwC) har vist at 280.000 kroner ble overført til kontoen til kommunens advokat, som igjen satt pengene over til sin privatkonto, og deretter igjen inn på privatkontoen til Ola Thunes ektefelle.

Les også: – Inhabile fordi politiansatte er venner med både tidligere og nåværende ordførere

Granskerne beskriver det som skjedde som høyst irregulært. Det er ikke fremlagt noen kvittering på bruken av disse pengene som skal ha gått til hjelpere i Norge og Tyrkia.

Rådmannens innstilling gikk ut på at bystyret skulle ta rapporten til orientering og at den skulle oversendes til Agder politidistrikt.

John Peter Hernes

John Peter Hernes (H) mener politikerne i Stavanger ikke kommer lenger med Tyrkia-saken.

Foto: Forus Næringspark

– Vi kan ikke komme videre

Temperaturen var høy under bystyrets behandling av saken.

– Det er trist. Høyre stemmer igjen mot å få alle fakta på bordet. Denne gangen i Tyrkiasaken, skriver Aps gruppeleder Cecilie Bjelland på Twitter.

Høyres John Peter Hernes mener at Stavanger kommune har brukt mye ressurser og tid, sammen med profesjonelle eksterne granskere for å få belyst saken skikkelig.

– Vi kan ikke komme videre. Hvis det er noen som skal prøve å grave mer i det, så må det være politiet med de fullmaktene de har som politimyndighet, sier Hernes til NRK.