NRK Meny
Normal

Frp anmelder Tyrkia-saken

Fremskrittspartiet ber politiet om å starte etterforskning i Tyrkia-saken etter mistanker om korrupsjon.

Tore B. Kallevig
Foto: Marius Vervik / Frp

Fremskrittspartiets gruppeleder i Stavanger bystyre, Tore B. Kallevig, leverte fredag ettermiddag en anmeldelse av Tyrkia-saken til politiet i Stavanger. Det skriver Stavanger Aftenblad.

Bystyregruppen i partiet er misfornøyd med rådmann Inger Østensjøs redegjørelse av saken for formannskapet i Stavanger torsdag, og mener mange spørsmål står ubesvart.

– Den eneste måten å få alle kort på bordet på, er å iverksette en ekstern granskning. Og den eneste rette instansen til å utføre det i denne saken, er politiet. Nå er det opp til politiet å finne ut om noen bør straffes, sier Kallevig til Aftenbladet.

I 2006 fikk en Stavanger-familie hentet hjem sine to fostersønner fra Tyrkia, selv om tyrkiske myndigheter hadde nedlagt utreiseforbud for de norsk-tyrkiske guttene. I desember ble det gjennom Stavanger Aftenblad kjent at Stavanger kommune betalte minst 500.000 kroner for aksjonen.

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD) sa fredag at Stavanger kommune ikke har brutt barnevernloven i saken, og departementet anser derfor saken som avsluttet.

Andre instanser kan imidlertid vurdere flere sider ved saken, og Kallevig ønsker nå at politiet setter i gang en bred etterforskning av saken.

Frp-lederen nevner i anmeldelsen flere personer som han mener politiet bør kalle inn til avhør, blant andre privatetterforsker Ola Thune, advokatene Atle Helljesen og Nils Geir Vestvik, barnevernsjef Gunnar Toresen, tidligere kommunaldirektør Bjørn Tungland, tidligere rådmann Ole Hetland og tidligere ordfører Leif Johan Sevland. Alle var i ulik grad involvert i saken i august 2006.