NRK Meny
Normal

BP-ansatte er overrasket over kuttene

Det britiske oljeselskapet BP kvitter seg med 210 stillinger i Norge de to neste årene. Nå forventer de tillitsvalgte en grundig forklaring på hvorfor selskapet vil redusere så mye.

BP Norge sitt hovudkvarter på Forus i Stavanger

BPs norske hovedkontor ligger på Forus i Stavanger.

Foto: BP Norge

– Det er med tungt hjerte vi gjør dette, men med utviklingen i oljeprisen har vi ikke hatt noe valg, sier pressetalsmann Jan Erik Geirmo i BP Norge til E24.

BP Norge hadde ved nyttår 988 ansatte Norge. 112 var innleide. De to 210 stillingene som skal kuttes inkluderer innleid arbeidskraft. Nedbemanningen skal gjennomføres i 2016 og 2017. Den kommer på toppen av en reduksjon på 166 personer i fjor.

– Vi skal resette bedriften til å tåle lav oljepris i flere år framover, sier Geirmo til NRK.

Jan Erik Geirmo

VIDEO: Pressetalsmann Jan Erik Geirmo i BP Norge om nedbemanningen.

Driver fem felt på norsk sokkel

Kuttplanene betyr at hver femte gjenværende BP-jobb her i landet nå skal bort i løpet av de neste to årene. Selskapet driver i dag fem produserende felt på norsk sokkel, med til sammen 13 plattformer og ett produksjonsskip.

– Vi skal nedbemanne både på land og offshore. Hvilke landbaserte stillinger som forsvinner blir klart innen utgangen av mai, mens nedbemanning på sokkelen tar lengre tid, og skal være klart i fjerde kvartal, sier Geirmo.

Nedbemanningen ble presentert for de ansatte i BPs hovedkvarter på Forus utenfor Stavanger onsdag formiddag.

Tirsdag 12. januar ble det kjent at selskapet kvitter seg med 4.000 ansatte på verdensbasis.

Forventer en grundig forklaring

– Mange ansatte er nok triste nå. Det er ingen som vil miste jobben sin og det er ingen som vil miste en kollega, sier hovedtillitsvalgt i BP Ørjan Holstad.

Han er overrasket over størrelsen på tallene som ble annonsert. Holstad og de andre tillitsvalgte skal nå drøfte med ledelsen hva slags virkemidler de bør bruke for at nedbemanningsprosessen skal bli så god som mulig.

– Slike virkemidler kan for eksempel være å tilby å søke om sluttpakke eller en tidlig pensjon, slik at det i noen grad blir frivillig å slutte. Dette er ikke avklart, sier han

Holstad forklarer at de tillitsvalgte vil be om tall og analyser som kan begrunne hvorfor bedriften mener at de kan gjøre en så stor reduksjon av de ansatte.

– Vi tillitsvalgte mener det ikke er tilfeldig at vi har den bemanningen vi har i dag, så vi forventer å få en skikkelig begrunnelse på hvorfor de vil redusere antall ansatte så betraktelig, sier Holstad.

Tapte millioner på nestenkollisjon

Nyttårsaften måtte BP evakuere to oljefelt i Nordsjøen da det var fare for at en lekter på drift skulle kollidere med deres installasjoner.

At selskapet måtte stenge produksjonen og totalevakuere oljefeltet Valhall kostet dyrt. Valhall produserer 50.000 fat olje om dagen. Med en oljepris på 36 dollar blir kostnaden på 15,8 millioner kroner - til dagen.