Hopp til innhold

Oljegründer om olje-nei: – Dobbeltmoral

– Med dette bidrar regjeringen til å si at vi ikke er noe verdt, sier oljegründer Ståle Kyllingstad etter beslutningen om å kaste oljeselskaper ut av Oljefondet.

Ståle Kyllingstad

Konsernsjef Ståle Kyllingstad i lagerhallen til leverandørselskapet IKM på Sola. Han er bekymret for rekrutteringen av unge til oljebransjen etter at regjeringen har bestemt seg for å kaste rene olje- og gasselskaper ut av Oljefondet.

Foto: Arild Eskeland / NRK

– Dette er en trist dag.

Oljegründer og en av leverandørindustriens mest markante aktører, Ståle Kyllingstad, reagerer på regjeringens beslutning om å kaste oljeselskaper ut av Oljefondet.

– Dette er tross alt et fond som er bygget opp på Norges naturrikdommer som er vår olje- og gassindustri. Det har blitt verdens største fond, og da takker de altså nei til å investere i det som har skapt pengene, sier han.

– Med dette bidrar regjeringen til å si at vi ikke er noe verdt.

Regjeringens avgjørelse gjelder 134 utenlandske rene olje- og gasselskaper. Oljefondet har i dag investert om lag 70 milliarder kroner i disse selskapene.

Kyllingstad, som er konsernsjef i oljeserviceselskapet IKM, kaller det symbolpolitikk og dobbeltmoral, og påpeker at regjeringen nå går imot Thøgersen-utvalgets anbefalinger om at Norge fortsatt bør eier oljeaksjer.

– Jeg synes det er litt dobbeltmoral. Vi lever av olje i dette landet. Vi må stå for det vi lever av.

– Har ikke noe å si

Bransjeforeningen Norsk olje og gass tar på en anne side regjeringens beslutning med stor ro.

– For alle praktiske formål har ikke dette noe å si for virksomheten på norsk sokkel, sier Tommy Hansen, direktør for kommunikasjon og næringspolitikk i Norsk olje og gass.

Han minner om at Oljefondet ikke har investert i noen norske selskaper. Videre avviser Hansen at dette dreier seg om symbolpolitikk.

– Dette er overhodet ikke en vurdering av norsk olje gassvirksomhet fra regjeringens eller oljefondets side. Det er bred politisk enighet i Norge om å opprettholde olje og gassindustrien, sier han.

Hansen kjøper regjerings argument om å gjøre norsk økonomi mindre sårbar for varig fall i oljeprisen.

– Vi har sagt helt siden forslaget kom at det høres fornuftig ut å spre risiko fordi norsk økonomi er veldig eksponert mot oljeindustrien, sier han.

Bekymret for signaleffekten

Tilbake i hovedkvarteret til IKM på Sola er Håvard Mellgren bekymret for hvilket signal oljefondets nei til oljeaksjer sender til de unge. Han er operatør hos IKM Testing og tillitsvalgt i selskapet for Industri Energi.

– Jeg er redd for hva slags signaler de sender til den neste generasjonen oljearbeidere. For det kommer til å være oljeindustri i Norge i flere tiår til, og vi trenger rekruttering.

Hans sjef, Ståle Kyllingstad, følger opp.

– Jeg håper de ikke lar seg lure til å tro at dette ikke er en lang og god næring, for det er faktisk det.