Listhaug om Johan Sverdrup-åpningen: – Ingen grunn til oljebrems

– Et industrieventyr, sier Sylvi Listhaug om Johan Sverdrup-feltet som åpnet i dag. Une Bastholm (MDG) mener gigantprosjektet derimot er et svik mot kommende generasjoner.

jvaEJ1PCfP4

Olje- og energiminister Sylvi Listhaug (Frp) gledet seg til dagens åpning av Johan Sverdrup-feltet som ble hennes første offshoretur.

Foto: Carina Johansen

– Olje er den viktigste næringen for Norge som vi må utvikle. Dette handler om distriktspolitikk, og det handler om å ha lys i alle hus i hele landet, sier olje- og energiminister Sylvi Listhaug.

sDB7nznB_Tk

Statsminister Erna Solberg og plattformsjef Elin Marie Halvorsen i Equinor under den offisielle åpningen av Johan Sverdrup-feltet.

Foto: Carina Johansen

– Det er en ære for meg å få åpne Norges største industriprosjekt i nyere tid, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun klokken 12.20 i formiddag trykket på knappen som markerte den offisielle åpningen av Johan Sverdrup i Nordsjøen – en times helikoptertur vest for Stavanger.

Gigantfeltet ble raskere utbygd enn forventet, og har vært i produksjon siden 5. oktober.

Skal produsere i 50 år

Statsministeren understreket at utslippene fra Sverdrup-produksjonen er lave sammenlignet med all annen oljeproduksjon.

– Jeg registrerer at de som kritiserer prosjektet ut fra et miljøperspektiv gjerne er de samme som vil bruke pengene som oljen herfra vil generere, sier Solberg.

Feltet er den største utbyggingen på norsk sokkel siden 1980-tallet, og med full produksjon skal olje for 300 millioner kroner pumpes opp hver eneste dag. Produksjonen er ventet å vare i minst 50 år.

Johan Sverdrup-feltet

GIGANTFELTET: Johan Sverdrup startet produksjonen to måneder tidligere enn planlagt. Feltet forventes å produsere opp mot 660.000 fat olje per dag.

Foto: Nerijus Adomaitis

Sylvi Listhaug viser til at oljenæringen gir enorme verdier til statskassa som hun mener er nødvendig for Norge skal kunne videreføre dagens velferdsmodell.

– Mest effektive og lavest utslipp

Ifølge Cicero vil utslippene et gjennomsnittsår på Johan Sverdrup utgjøre 40 prosent av det totale utslippet av alle klimagasser i Norge. Er ikke det bekymringsfullt?

– Sverdrup-feltet er et felt med lave utslipp. Vi snakker om 0,7 kilo per oljefat, mens gjennomsnittet i verden er 18 kilo. Så lenge verden trenger olje og gass skal Norge være med å produsere det fordi vi er mest de blant effektive og har lavest utslipp. Det er ingen grunn til å bremse, mener Listhaug.

Arbeiderpartileder, Jonas Gahr Støre, mener det også er grunn til å feire åpningen i dag.

– Dette er ingeniørkunst i verdensklasse og det er et felt som skal drives med strøm fra land. Dette kommer til å være et tiår med store endringer i industrisektoren i Norge der vi kan ligge i front når det gjelder grønn teknologi.

– Svik mot kommende generasjoner

Une Bastholm, talsperson i Miljøpartiet De Grønne (MDG), har en helt annen oppfatning enn Listhaug, Solberg og Støre.

Une Bastholm

ØKONOMISK RISIKO: Une Bastholm (MDG) mener Sverdrup-feltet er en stor økonomisk risiko som samfunnet tar på seg, på vegne av sektoren.

Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix

Hun mener Sverdrup-feltet er et svik mot kommende generasjoner av to grunner:

– Fordi det er med på å forlenge fossilalderen og pøse mer olje inn i en verden der vi prøver å få ned bruken av fossilenergi. Men også fordi dette er en investering og en kostnad samfunnet tar på vegne av oljesektoren.

Hun mener at Norge også tar en stor risiko for oljeselskapene.

– Dette er en økonomisk risiko siden vi skal slutte med fossil brensel innen 2050, hevder Bastholm.