Hopp til innhold

Nye tiltak på Nord-Jæren: – Situasjonen er mer alvorlig enn vi ønsker.

De to siste døgnene er 247 personer smittet av koronaviruset på Nord-Jæren. Nå innfører ordførerne påbud om munnbind.

Ordførerne på Nord-Jæren. Fra venstre: ordfører i Sola Tom Henning Slethei, ordfører i Stavanger Kari Nessa Nordtun, ordfører i Sandnes Stanley Wirak og ordfører i Randaberg Jarle Bø

Påbud om bruk av munnbind på kollektivtransport, taxi, butikker og kjøpesentre, og inne på stasjonsområder gjelder når det ikke er mulig å holde avstand.

Dette gjelder ikke for barn under 12 år og personer som ikke kan bruke munnbind av medisinske årsaker.

Den lokale forskriften innføres fra midnatt natt til 2. desember, og varer til og med 7. januar 2022.

– Situasjonen er mer alvorlig enn vi ønsker. Her i Rogaland har vi nå det høyeste r-tallet i landet. Både smittetallene og totalbelastningen på helsevesenet, i tillegg til situasjonen rundt omikron-viruset, er avgjørende for tiltaket vi iverksetter nå, sier Kari Nessa Nordtun (Ap), ordfører i Stavanger kommune.

Denne gangen blir det ikke innført koronasertifikat, men det er bestilt faglige utredninger i forhold til å bruke dette.

– Dersom smitten fortsetter å øke vil vi vurdere å innføre bruk av koronasertifikat neste gang, sier Tom Henning Slethei (Frp), ordfører i Sola kommune.

Pressekonferanse 01.12.21, munnbindpåbud

Tom Henning Slethei (Frp), Kari Nessa Nordtun (Ap), Stanley Wirak (Ap) og Jarle Bø (Sp) møttes for å diskutere nye tiltak onsdag kveld.

Foto: Anders Haualand / NRK

Tiltakene kommer etter høye smittetall i regionen den siste tiden, og ble presentert av ordførerne i de fire kommunene onsdag kveld.

Over 3750 personer ble smittet i Rogaland i november, ifølge tall fra MSIS. Det er nesten tre ganger så mange som forrige rekord fra august i år.

Nesten 2000 av disse er smittet i de fire kommunene på Nord-Jæren.

Oppfordrer til å ta vaksinen

– Vi vet at innbyggerne og næringslivet kan ta ansvar og stå sammen for å gjøre det som trengs nå. Jeg oppfordrer alle til å leve så normalt som mulig, men dropp klemmer og håndhilsing. Ta heller frem albuen eller hånden på hjertet, sier Nordtun.

I tillegg kommer samtlige ordførere med en klar oppfordring til alle om å la seg vaksinere.

– En stor andel av de smittede er ikke vaksinerte. Derfor er det viktig å få opp vaksinegraden nå, sier Stanley Wirak (Ap), ordfører i Sandnes kommune.

Tallene regionalt viser at ca. 40 % av de smittede er uvaksinerte. Barn som ikke får tilbud om vaksinen er ikke inkludert i disse tallene.

– Det er altså 6–8 ganger større sannsynlighet for å bli smittet dersom du er uvaksinert. Det er derfor viktig at de som enda ikke har bestemt seg tar vaksinen nå, om ikke for seg selv, så for resten av samfunnet og dugnaden vi står i, sier Slethei.

Nasjonale regler og anbefalinger

Tirsdag innførte regjeringen flere nye regler og anbefalinger, som gjelder fra i dag, onsdag.

Det anbefales å bruke munnbind i taxi, på butikker og kjøpesenter, og i kontakt med helsetjenesten. I tillegg skal det brukes munnbind der det ikke er mulig å holde avstand.

Anbefalingen om jevnlig teste skoleelever i områder med økende smittespredning og høy belastning i helse- og omsorgstjenesten videreføres.

Koronapressekonferanse etter statsministerens redegjørelse i Stortinget

Tirsdag presenterte myndighetene de nye reglene og anbefalingene som gjelder fra 1. desember.

Foto: Heiko Junge / NTB

Regjeringen ber også om at kommuner med økende smitte og høy belastning i helsetjenesten vurderer økt bruk av hjemmekontor.

I tillegg innførte regjeringen to nye nasjonale regler. Begge gjelder uansett vaksinestatus.

Dersom du bor sammen med noen som er smittet, må du være i karantene til du får negativt svar på koronatest.

Dersom du blir smittet selv må du i isolasjon i fem dager, og være feberfri i 24 timer før du kan gå ut igjen.

De ber også kommunene om å vurdere å sette inn andre smitteverntiltak. Det har altså kommunene på Nord-Jæren gjort onsdag kveld.