Nord-Jæren viderefører dagens koronatiltak – men vil åpne for breddeidretten

Kommunene på Nord-Jæren beholder dagens nivå i den nasjonale gjenåpningsplanen på enkelte områder til og med søndag 27. juni.

Folk utenfor puben Beverly i Stavanger

Mange av smittetilfellene på Nord-Jæren stammer fra utestedet Beverly i Stavanger. Nå viderefører de dagens tiltak i regionen.

Foto: Tipser

Mens resten av Norge fortsetter gjenåpningsplanen, er tonen til ordførerne på Nord-Jæren en annen.

På Nord-Jæren blir det fortsatt skjenkestopp ved midnatt. Her blir antall deltakere på private sammenkomster i leide lokaler/på offentlig sted begrenset til 20 innendørs og 30 utendørs.

Det blir i tillegg anbefaling om å bare ha 10 gjester i hjemmet.

I tillegg blir det økt kontroll med etterlevelse av smittevernreglene på utestedene, og økt bruk av smittevernlegens hastefullmakt – i samråd med ordfører – til å stenge utesteder som bryter smittevernreglene.

Regjeringen vil avholde pressekonferanse 13.00 fredag, hvor de trolig vil fortsette gjenåpningen av Norge. Denne vil altså kommunene på Nord-Jæren bare delvis følge.

– Vi gjør alt vi kan for å følge nasjonal gjenåpning i trinn 3. Men vi ser at det er behov for enkelte målrettede tiltak med tanke på det smitteutbruddet vi nå har, sier Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun til NRK.

Frykter større smitteutbrudd

Grunnen til at ordførerne på Nord-Jæren velger å holde seg på trinn 2 på enkelte områder, er at de frykter et større smitteutbrudd.

– Det kunne i så fall ført til at vi mistet kontroll, at det ble flere sykehusinnleggelser og at vi fikk tilfeller av Delta-varianten som har dukket opp flere steder i landet i tillegg, sier Stavanger-ordføreren.

Denne uken er det registrert 136 nye smittetilfeller i de fire kommunene på Nord-Jæren. Mange av disse stammer fra private fester og utesteder.

Siste døgn har nærmere 40 personer i Stavanger, Sandnes og Hå testet positivt på covid-19 etter å ha blitt smittet på skjenkesteder og fester, eller av nærkontakter.

– Jeg håper vi klarer å isolere dette utbruddet slik vi gjorde med russeutbruddet, slik at vi får være med på den nasjonale gjenåpningen, sier Nessa Nordtun.


Vil åpne for breddeidretten

Ordførar i Stavanger, Kari Nessa Nordtun, på pressekonferanse i Sandnes om strengare koronatiltak

Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun og de andre ordførerne på Nord-Jæren holder seg delvis på nivå 2 i gjenåpningsplanen etter mange smittetilfeller den siste uken.

Foto: Frida Ripland Moberg / NRK

På regjeringens plan for trinn 3 blir det blant annet åpnet for flere deltakere på kulturarrangement og åpning for breddeidretten. Disse åpningene vil ordførerne være med på. Men slik situasjonen er på Nord-Jæren nå vil ordførerne ikke oppheve skjenkebegrensningene.

– Kos dere og bruk byen, men nå er det viktig at folk følger smittevernreglene og har godt smittevett. Hold avstand og vask hendene. Hold deg hjemme om du er syk, sier Nessa Nordtun.

Forskriften trer i kraft lørdag 19. juni kl. 00.00, men vil bare gjelde fram til søndag 27. juni kl. 24.00. Ordførerne vil ta en ny vurdering fredag 25. juni på om forskriften skal forlenges eller om Nord-Jæren går til nasjonalt gjenåpningsnivå.


Nord-Jæren-kommunene har i tillegg følgende lokale forskrifter:

  • Meldeplikt for arrangementer der det lov til å være flere enn 20 personer til og med 30. juni
  • Rulleforbud for russen til og med 23. juni

Stenger Vågen for biltrafikk

Leder i utvalg for by og samfunnsplanlegging, Frode Myrhol (FNB), sier til NRK at han forventer at folk som benytter byen holder den nødvendige avstanden til andre.

– Jeg har kjørt forbi Beverly hver kveld denne uken, og der står de ofte med ti centimeter mellomrom. Om folk vil ha tidligere gjenåpning, må de holde avstandsregelen, sier Myrhol.

Myrhol sier også at de vil stenge Vågen for biltrafikk 18.00 hver dag.

– Utestedene får dermed mulighet til å utvide uteserveringene, og på den måte blir kanskje køene litt mindre på utsiden.

Onsdag gikk Stavanger kommune ut og ba uvaksinerte gjester med koronasymptomer som var på Beverly i tidsrommet 5. til 12. juni om å teste seg. Oppfordringen gjaldt også Stavanger Sportscafé.

Helsesjefen ba også de som hadde stått i kø hos de to pubene om å teste seg.

Økt smitte i Hå

De siste to døgnene er det registrert ni nye smittede i Hå kommune. Alle tilfellene stammer fra utestedet Beverly i Stavanger.

I tillegg er noen elever ved en avdeling på Bø skule i Hå satt i ventekarantene.

– Vi har kontroll. Alle smittede har samme smittekilde. Utfordringen er de mange nærkontaktene folk har disse dagene. Samfunnet åpner mer og mer opp, noe som genererer flere nærkontakter, sier kommuneoverlege i Hå, Anders Madsen.

Vaksine

Flere i Stavanger får vaksiner de neste to ukene.

Foto: DADO RUVIC / REUTERS

Flere vaksiner

Så, over til det som er litt mer positivt. Neste uke får Stavanger 10.500 vaksinedoser. Cirka 75 prosent av disse er dose 1. Uka etter får kommunen 10.000 doser. Alle disse går til første dose.

Det betyr at rundt 70.000 innbyggere i Stavanger vil ha fått første dose ved utgangen av juni.

Flere nyheter fra Rogaland