Hopp til innhold

Klart for nytt steg i gjenåpningen

Regjeringen legger nå fram flere lettelser. – Vi er i rute. Det er på tide å få fart på Norge, sier statsminister Erna Solberg.

Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby og statsminister Erna Solberg under regjeringens pressekonferanseom gjenåpningen av Norge.

Statsminister Erna Solberg sier Norge er klare for å gå til trinn tre i gjenåpningsplanen.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Regjeringen la fram endringer i regler og anbefalinger på en pressekonferanse fredag. I tillegg til endringene i Norge kom det en rekke nye grenser for reiser inn og ut av landet.

Vi er i rute. Det er på tide å få fart på Norge. Min hovednyhet i dag er derfor at vi nå er klare for å gå til trinn tre, sier statsminister Erna Solberg.

Endrede regler

Endringene innføres søndag 20. juni klokken 1200. (NB! Det kan fortsatt være strengere lokale tiltak).

 • På private arrangementer på offentlig sted, i for eksempel leide eller lånte lokaler, kan man være inntil 100 personer både inne og ute. Så nå kan man igjen ha større brylluper og fester.
 • På offentlige arrangementer inne er antallsbegrensningen:
 • Uten faste, tilviste sitteplasser, kan man være inntil 400 personer fordelt på 2 kohorter.
 • Med faste, tilviste sitteplasser, kan man være 1000 fordelt på 2 kohorter.
 • Bruker man koronasertifikat og testing kan man være inntil 2500 personer.
 • På offentlige arrangementer ute er grensen det dobbelte av det som gjelder innendørs.
 • Det er tillatt med flere personer hvis alle sitter på faste, tilviste plasser. Og enda flere hvis man bruker koronasertifikat og testing. Det betyr at man kan være inntil 5000 personer fordelt i kohorter på 500.

(se skjema lenger ned i saken)

 • Skjenkestoppen klokken 24 blir opphevet, men man kan fortsatt ikke slippe inn nye gjester etter midnatt. Det er fremdeles krav om registrering, servering av alkohol ved bordet, redusert antall gjester, sitteplasser til alle gjester og avstand.
 • Det åpnes helt opp for toppidretten. Det betyr at de seriene som foreløpig ikke har kunnet starte opp nå kan gjøre det, både utendørs og innendørs.

Endrede anbefalinger

 • Man kan ha opptil 20 gjester på besøk hjemme. Personer som er beskyttet regnes ikke med i dette antallet.
 • I breddeidretten åpnes det opp også for voksne over 20 år. Idretts-, kultur- og fritidsaktiviteter kan nå gjennomføres slik at deltakerne unntas anbefalingen om 1 meters avstand. Dette betyr at fotballspillere, håndballspillere, dansere og andre igjen kan trene som normalt.
 • Voksne i breddeidretten får nå også unntak fra 1-metersregelen ved deltakelse på idrettsarrangementer både utendørs og innendørs innenfor regionen eller kretsen. Det åpner for at det nå kan avholdes kamper og konkurranser igjen.
 • Også voksne ikke-profesjonelle utøvere får unntak fra 1-metersregelen på kulturarrangementer, dersom de ellers trener eller øver sammen.
 • Man kan nå være mer fysisk til stede på arbeidsplassen, men selvfølgelig bør alle fortsatt følge anbefalingene om smittevern.
 • Når det gjelder reiser innenlands, er det som på trinn to. Man kan reise rundt i Norge. Personer som ikke er beskyttet og som reiser til kommuner med mindre strenge tiltak, bør følge anbefalingene som gjelder i kommunen de reiser fra. Det er spesielt viktig at personer som er ubeskyttede og kommer fra kommuner med høyt smittetrykk er forsiktige. Disse bør heller ikke delta på arrangementer i andre kommuner.

Les mer om de nye reglene og anbefalingene for idretten her

Les hva regjeringen skriver her

Færre tiltak for unge

For barn og unge blir sommerferien mer åpen. Det åpnes blant annet opp for deltakelse på tvers av regioner og kretser, og dermed for cuper og stevner som samler barn fra ulike deler av landet.

– Jeg tror både barn og voksne lurer på hvordan det blir med årets sommerleir. Jeg er glad for at det i år blir mulig med både sommerleirer, aktivitetsleirer og andre fritidstilbud. Det betyr at blir leirstemning og minner for livet for tusenvis av barn og unge, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad.

Lettelser for familier og kjærester

Det åpnes også for innreise for kjærester hvis de har vært i forhold over ni måneder og er over 18 år, forteller kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby

– Vi gir lettelser til familier og kjærester som bor i EU/EØS-området og Storbritannia. Vi åpner for innreise for voksne barn, stebarn, og foreldre, eller steforeldre til voksne barn eller stebarn. Vi åpner også opp for innreise for besteforeldre og barnebarn, forteller Melby på fredagens pressekonferanse.

– Og vi åpner for kjærester. Da er det et vilkår at de begge er over 18 år, og at de har vært kjærester i minst 9 måneder. Og de må ha møttes fysisk tidligere. Så her diskriminerer vi litt på nettdating, sier Melby.

Opphever del av reiseråd

Fra torsdag neste uke kan EU-borgere med gyldig koronasertifikat slippe inn i Norge.

– Vi ser nå at det vil være mulig å kontrollere koronasertifikat fra andre EØS-land allerede fra 24. juni, sier Melby.

Regjeringen har også bestemt å oppheve reiserådet for EØS, Schengen og Storbritannia og landene på EUs tredjelandsliste som FHI anser som trygge fra 5. juli. Det skriver regjeringen i en pressemelding.

Tidligere har UD frarådet alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land.

Reiserådet som fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendig for land utenfor disse rammene forlenges til 10. august.

Men selv om reiserådet endres fra 5. juli, må man fremdeles i innreisekarantene om man kommer fra et land med høy smitte.

– Jo flere smittede i landet du reiser fra, jo strengere er karantenereglene når du kommer tilbake, forklarer Melby.

Færre må på karantenehotell

Fra lørdag slipper reisende som de siste ti døgnene før innreise kun har oppholdt seg i land innenfor EØS og Schengen med mindre enn 500 nye smittetilfeller per 100.000 de to siste ukene, karantenehotell.

Fredag ligger alle land i Europa under dette smittetallet.

Unntak fra krav om karantenehotell betyr ikke unntak fra innreisekarantene. Hovedregelen er at man må gjennomføre den i eget hjem eller på annet egnet oppholdssted hvor det er mulig å holde avstand til andre.

Hovedregelen for reisende som de siste ti døgnene før innreise har oppholdt seg utenfor EØS og Schengen, er at de skal oppholde seg på karantenehotell frem til negativ PCR-test tatt tidligst tre døgn etter innreise.

Fullvaksinerte og personer som har hatt korona det siste halvåret har fritak for innreisekarantene om de kan vise til det med et norsk koronasertifikat.

Fritt i grønne land

Nå skal Norge dele inn landene i Europa i de samme fargene som EU gjør, altså i grønne, røde og mørkerøde land.

Med dagens nivåer kan folk fra grønne land, der smittenivået ligger under 25 nye tilfeller per 100.000 de siste 14 dagene, allerede fra i dag slippe innreisekarantene når de kommer til Norge.

Akkurat nå er det kun Island og Malta som regnes som grønne land i Europa.

Men fra 5. juli vil denne terskelen heves, og enda flere land vil regnes som grønne. Det betyr at flere europeere kan reise inn til Norge karantenefritt - helt uavhengig om de er vaksinerte.

Da må landene ligge under 50 nye smittetilfeller per 100.000 innbygger, og andel positive under 4 prosent, eller under 75 nye smittetilfeller per 100.000 innbygger, men med en andel positive under én prosent.

Italia, Tyskland, Tsjekkia, Ungarn, Østerrike, Bulgaria og Luxembourg ligger an til å bli grønne land når terskelen heves.

Ingen mørkerøde land

Resten av landene i Europa skal regnes enten som røde, eller mørkerøde.

I dag regnes et land som rødt om det har registrert 25 til 500 nye smittetilfeller per 100.000. Hvis du kommer fra et rødt land, er hovedregelen at du har innreisekarantene frem til negativ test sju døgn etter innreise. Denne karantenen kan du ta hjemme.

Et mørkerødt land har smitte på over 500 per 100.000. Kommer du til Norge fra et rødt land må du i karantenehotell i tre dager. Men resten av karantenen kan du ta hjemme.

Det er foreløpig ingen mørkerøde land i Europa, ifølge ECDC.

Når det gjelder land utenfor Europa, vil regjeringen gjøre en ny vurdering innen 5. juli. Selv om man er vaksinert fra et land utenfor Europa, er det strenge begrensninger.

Data foran dato

Det er gått tre uker siden regjeringen åpnet trinn 2.

Planen har vært at nye trinn i gjenåpningen i utgangspunktet skjer hver tredje uke. Men som Erna Solberg liker å si: Data foran dato.

Smittetallene fortsetter å synke i Norge, og sakte, men sikkert, har samfunnet siden vendt tilbake til normalen.

Nye grenser for arrangementer

Antallsbegrensninger på store offentlige arrangementer:

Innendørs

Utendørs

Trinn 3:

Med test eller koronasertifikat

Faste tilviste plasser

50 % kapasitet opp til maks 2500 personer (500 x 5 kohorter)

50 % kapasitet opp til maks 5000 personer (500 x 10 kohorter)

Uten faste plasser

50 % kapasitet opp til maks 1000 personer (500 x 2 kohorter)

50 % kapasitet opp til maks 2000 personer (500 x 4 kohorter)

Uten test eller koronasertifikat

Faste tilviste plasser

Inntil 1000 personer (500 x 2 kohorter)

Inntil 2000 personer (500 x 4 kohorter)

Uten faste plasser

Inntil 400 personer (200 x 2 kohorter)

Inntil 800 personer (200 x 4 kohorter)

Trinn 4:

Med test eller koronasertifikat

Faste tilviste plasser

75% kapasitet opptil maks 5000 personer

75% kapasitet opp til maks 10 000 personer

Uten faste plasser

75% kapasitet opp til maks 2500 personer

75% kapasitet opp til maks 5000 personer

Uten test eller koronasertifikat

Faste tilviste plasser

Inntil 2500 personer

Inntil 5000 personer

Uten faste plasser

Inntil 750

Inntil 1500 personer

AKTUELT NÅ