NRK Meny
Normal

Trivsel på hjemmebane gir resultater på gressmatta

Viking FK mener de har knekt koden for hvordan de skal integrere unge afrikanske spillere. Kodeord: Vertsfamilier.

Viking FK mener de har funnet ut hvordan de skal integrere unge afrikanske spillere.

– Før du kan spille, må du trives i hverdagen, sier Samuel Adegbenro.

I kjellerleiligheten hjemme hos ekteparet Ann Kristin og Frank Roland, bor Samuel Adegbenro og Suleiman Abdullahi. I fjor kom begge to fra Nigeria til Stavanger for å spille fotball. Da var det viktig å ha en familie å komme til.

– Uten dem ville det vært vanskelig for oss. Vi kunne ikke hatt fullt fokus på fotballbanen uten deres hjelp, sier Adegbenro.

Suksessoppskrift

Det fins nok av eksempler på lovende utlendinger, som har mislykkes i Viking. Så da klubben hentet Adegbenro og Abdullahi, valgte de å prøve noe nytt.

Adegbenro og Abdullahi

Samuel Adegbenro og Suleiman Abdullahi trives godt i leiligheten sin.

Foto: Erik Waage

Ved hjelp av vertsfamilier skal utenlandske spillere få trygge rammer på hjemmebane og raskt vennes til det nye landet. Dette har vist seg å gi resultater også på fotballbanen.

– Vi har skapt trivsel, og det er viktig. Det er som ellers i arbeidslivet også, trives vi, så gjør vi det lille ekstra, sier vertsfar, Frank Roland.

Etter at guttene flyttet inn til familien i februar i fjor har det blitt mye fotball.

– Vi er å ser på kampene. Kona har aldri sett mye på fotball, men nå er hun fast på stadion når de spiller kamp. Vi blir jo veldig stolte når de gjør det godt og scorer mål.

Mye nytt som skal læres

Men veien er lang fra Guineabukten til Vikinghallen, og mye nytt som skal læres. Adegbenro og Abdullahi forteller at alt fra spillestil til været har vært ting de måtte venne seg til etter at de kom til Viking.

For ikke å glemme språket.

– De har fått noe engelsk undervisning gjennom klubben, og kona har fulgt de opp og lært dem både litt engelsk og litt norsk. De tar det veldig fort, og er lærevillige, sier Roland.

Gjenntar oppskriften

Suksessen med de to nigerianerne har gjort at Viking nå prøver samme metoden med sine to nyervervinger Aniekpeno Udoh og Usman Hassan Sale, også disse fra Nigeria.

For Udoh og Sale er det mye nytt å venne seg til. De hadde blant annet aldri trent innendørs før.

– Vi må bare prøve oss frem. Nå har vi prøvd vertsfamilie, og det fungerte. Nå skal vi gjøre det samme med Udoh og Sale, sier Viking-speider Gary Goodchild.

Goodchild var den første utlending som kom til Viking i 1981, og i 1983 var han den eneste utenlendingen i eliteserien.

– Jeg slet selv det første året etter at jeg kom til Norge, før jeg fant meg tilrette, sier Goodchild, som kommer fra England.

Ved hjelp av vertsfamilien håper han det vil gå like raskt med Udoh og Sale, som det gikk med Samuel Adegbenro og Suleiman Abdullahi.