Satser ni millioner på ung klassisk musikk

Det kritikerroste ungdomsorkesteret 1B1, som fikk Spellemann i januar, får talentstøtte på tre millioner i året de neste tre årene. Pengene kommer fra Kavlifondet, Sparebankstiftelsen SR-Bank, Cultiva og Talent Norge.

1B1 på øving etter Spellemann-seieren

Orkesteret 1B1 får ni millioner nå bruke på talentutvikling og klassisk musikk de neste tre årene.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– Tilskuddet gjør at vi kan øke aktiviteten både lokalt og internasjonalt, og at vi kan løfte frem unge talenter og skape et unikt miljø for samspill og utvikling på kunstnerisk høyt nivå, sier kunstnerisk leder i 1B1, Jan Bjøranger.

Nystartede Talent Norge AS satser 1,5 mill kroner på de unge strykerne fra sørvestlandet hvert år i tre år. I tillegg får orkesteret 1B1 gaver fra Kavlifondet, Sparebankstiftelsen SR-Bank og Stiftelsen Cultiva på kr 500.000 fra hver i 2015. Intensjonen er å støtte 1B1 med tilsvarende bidrag i 2016 og 2017.

Til sammen vil dette kunne gi ni millioner kroner til 1B1 i de neste tre årene. Ifølge utdelerne er dette en av de største satsingene på ung klassisk musikk i regionen noensinne.

Created by InfoDispatcher

Fikk Spellemann for 2014

Orkesteret 1B1 vant Spellemann for «Klassisk» tidligere i år, og har gjort seg internasjonale bemerket siden oppstarten i 2008. Det består av elever ved universitetene og kulturskolene i Stavanger, Bergen og Agder i samspill med lærere og erfarne musikere fra Stavanger Symfoniorkester. De samarbeider også med flere videregående skoler og kulturskoler på Vestlandet.

Avtalen ble i dag signert under nærings- og kulturkonferansen i Kilden konserthus i Kristiansand.

– Helt siden starten har vi hatt en ambisjon om å være med på å endre måten klassisk musikk blir fremført på og lyttet til. I dag er målene våre plutselig rykket mye nærmere, sier Bjøranger.

Pengene skal blant annet brukes på å styrke og utvide satsingen på unge talenter og nyutdannede musikere i regionen, mestermøter og faste konsertserier.

Jan Bjøranger og Marie Selnes, 1B1 fikk Spellemann i kategorien Klassisk

Jan Bjøranger og Marie Selnes, 1B1 fikk Spellemann i kategorien «Klassisk».

Foto: Erik Waage / NRK