Neda er «Årets nordmann»

Asylbarnas ansikt, Neda Ibrahim (12), som ble utvist fra Norge, er kåret av Ny tid som «Årets nordmann».

Dima og Neda Ibrahim

Neda og søstera Dima på Dale asylmottak før de ble utvist og sendt til Jordan.

Foto: Tina Poppe

– Prisen ble nettopp overrakt til Nedas advokat Arild Humlen og leder av støttegruppen Heidi Bjerga. Grunnet opphold i Jordan kunne prisvinneren i år for første gang ikke komme, sier redaktør i Ny tid, Dag Herbjørnsrud til NRK.

Ukeavisa Ny Tid har i dag kåret vinneren av «Årets Nordmann 2013». Prisen ble stiftet i 2007. Den gis til en borger som har utmerket seg innenfor Ny Tids globalt orienterte verdier.

Juryens begrunnelse:

«Neda Ibrahim har vist en heroisk innsats for å få bli værende i Norge, hvor hun har bodd i mer enn ti år – tilnærmet hele livet. Selv fra Jordan fortsetter hun å vise den samme hjemlengsel og kjærlighet til Norge og Rogaland. Også i utlendighet har hun utvidet definisjonen av hva det vil si å være en god nordmann av i dag.»

– Sterkt og utrolig flott

Ny tid snakket med Nedam Ibrahim selv tidligere i uken, og fortalte henne om prisen.

– Hun synes dette er utrolig flott, men hun venter jo fortsatt på å få komme hjem, og ser dessverre ikke at det er nærmere selv om hun får denne utmerkelsen for innsatsen for de lengeværende asylbarna, sier Heidi Bjerga, leder i støttegruppen til NRK.

Hun tok imot prisen på vegne av Neda i dag.

– Det var stekt å få lov til å ta imot den, Da jeg skulle si noe om dette valgte jeg å snakke til Neda fordi det er hennes pris. Hun har båret børen til de lengeværende asylbarna på sine skuldre. kampen har vært hardere enn det hun tenkte, sier Bjerga.

Tidligere vinnere

2007 Kohinoor Nordberg

2008 Margreth Olin

2009 Randi Hagen Spydevold

2010 Maria Amelie

2011 Prableen Kaur, Synnøve Kvamme og Marcel Gleffe

2012 Bjønnulv Evenrud i Folk er folk