Hopp til innhold

Mystiske og magiske Sveio

Vikinglandet går til Sveio etter en lang kommunekamp på Haugalandet om plasseringen av den kommende fornøyelsesparken.

Vikingland

Den planlagte fornøyelsesparken Vikingland ble i dag bestemt å legge til Sveio kommune. Parken er planlagt å komme i 2017.

Foto: Vikinglandet Utvikling AS

I dag ble det avgjort at det planlagte Vikinglandet blir lagt til Sveio.

I april i fjor ble det kjent at selskapet Vikinglandet Utvikling AS ønsker å bygge en fornøyelsespark kalt Vikinglandet på Haugalandet. Etter planen skal parken åpne i 2017.

Kommunekamp

Vikinglandet i Sveio

Slik er planene for hvordan parken skal se ut når den bygges i Sveio.

Foto: Vikingland / ITEC entertainment corporation

Siden dette ble kjent har det foregått en kamp mellom kommunene om hvor fornøyelsesparken på planlagte 400 mål skal plasseres.

I slutten av november i fjor ble Fosen i Karmøy kommune i Rogaland trukket fram som en mulig plassering. I januar i år kastet også Sveio kommune i Hordaland seg inn i kampen om Vikinglandet. Nå i november meldte Bokn sin interesse. Tysvær ble også vurdert.

Disse ble vurdert etter flere ulike kriterier, blant annet nærhet til Haugesund, nærhet til E39, og en god plassering mellom Stavanger og Bergen. I tillegg ble politisk vilje, plassering av andre tilbud og attraksjoner og klima og vindforhold tatt med i vurderingen.

– Alle kommunene har stilt bra opp, det er vi veldig fornøyde med, sier prosjektkoordinator i Vikingland Utvikling AS, Odd Erik Salvesen.

Ikke minst er det viktig for prosjektgruppen at ressurspersoner rundt kommunen, næringslivspersoner har stilt opp.

– Det er viktig å ta med oss som en ressurs, sier Salvesen.

Naturskjønt i Sveio

Vikingland

Vikinglandet er planlagt å være 400 mål med vikingrelaterte aktiviteter, som barn kan lære av.

Foto: Vikingland / ITEC entertainment corporation

– Det er mange gode grunner til at vi valgte Sveio, sier Salvesen.

I tillegg til den gode plasseringen mellom Stavanger og Bergen, valgte Salvesen og resten av prosjektgruppen å legge Vikinglandet til Sveio på grunn av området parken er tenkt til.

– Det er et veldig naturskjønt område hvor vi kan lage at land uten noe særlig visuelt støy, sier han.

Parken er planlagt å ligge på Bjelland, litt øst for sentrum, mot Bygdavatnet.

– Der fant vi en plass vi mener passer veldig godt, bak to knauser som gjør at det blir skjermet og det gir enda mer muligheter for å lage det mystiske og magisk, sier han.

– Ja, det er mystisk og magisk her i Sveio, og bedre skal det bli, sier ordfører i Sveio kommune, Ruth Eriksen.

Ordføreren er veldig fornøyd med at fornøyelsesparken er plassert til Sveio, og har tro på at dette betyr utvikling for kommunen.

– Vi kommer til å bygge opp et stort og godt sentrum. Det er en vinn-vinn situasjon for Sveio rett og slett, sier hun.

Verdens vikinghovedstad

Vikingland

Slik er planene for Vikingland

Foto: Vikingland / ITEC entertainment corporation

– Vikingtema er noe av det beste vi kan velge, for det er såpass kjent internasjonalt sett, fra Kina i øst til USA i vest. Og det er sterkere nå enn noensinne takket være flere Hollywood-filmer og TV-serier blir laget med vikingtema, forklarer Salvesen.

– Vi må prøve se om vi klarer å ta den jobbe nå, og virkelig ta den posisjonen som er åpen nå, legger han til.

– Klarer dere å bli verdens vikinghovedstad?

– Ja, det tror jeg faktisk vi kan bli. For vi har så mange gode autentisk gode produkter, og bygger vi dette opp som folk også vil ha, så er det få som kan matche det, sier Salvesen.

Finansiering

Nå trenger prosjektgruppen 400 millioner kroner inn, men finansieringen av parken er ennå ikke avgjort. Det gjenstår en endelig vurdering av kostnadene, og den totale summen for parken vil etter planen være klar i slutten av mars 2015.

– Det er klart det er kjempetøft å spørre om noe sånn i reiselivsbransjen. Det er ikke så ofte du bruker så mye penger der. Samtidig lager vi nå en forretningsplan som viser at dette faktisk skal bli veldig lønnsomt, sier Salvesen.

Nå skal Salvesen vise oss hvordan en slik fornøyelsespark kan lokke 300–350 tusen besøkende hvert år, noe han tror vil hjelpe å overbevise folk til å investere i planene.

Vikinglandet Utvikling ser på i realiteten to ulike måter å finansiere Vikinglandet. Det er enten ved at en eller flere investorer velger å støtte prosjektet med et håp om en avkastning over tid, eller ved hjelp av et såkalt "regionalt inverstorlag". Det vil si et sammsatt finansieringsplan med risikokapital, tilskudd, lån og garantier, som kan sikre prosjektets fullfinansiering.

– Nå skal vi ha inn hele Europa, hele verden til Sveio, og det blir utrolig spennende. Dette vil bygge Sveio på en veldig god måte, sier ordføreren i Sveio Ruth Eriksen.

Lokale krefter i Haugesund jobbar for å få på plass det som kan bli Vestlandet sin største fornøyelsespark: Temasenteret Vikingland. Målet er å bli som parkane barnefamiliar over heile verda valfartar til kvart år. Dei ønskjer å plassera ein fornøyelsespark på 300-400 mål på Haugalandet.

ARKIVVIDEO: Planlegger Vikingland på Haugalandet (23.04.2013)