Hopp til innhold

Kommunekamp om gigantiske Vikingland

Nå står det mellom Karmøy og Bokn i Rogaland og Sveio i Hordaland. Alle kommunene ønsker at det 400 mål store Vikingland Asgard skal bygges hos seg.

Vikingland

Vikingland skal bli den suverent største fornøyelsesparken på Vestlandet. Og tre kommuner vil ha den hos seg.

Foto: Vikingland / ITEC entertainment corporation

– Nå har jo Bokn også meldt sin interesse, så nå står det mellom de, Sveio og Karmøy, sier prosjektkoordinator Odd Erik Salvesen til NRK.

Planene om Vestlandets største fornøyelsespark: Temasenteret Vikingland på Haugalandet ble kjent i april i fjor. Vikinglandet Utvikling AS jobber for 400 mål med Viking-attraksjoner i alle former.

Kommunekamp

I slutten på november ble Fosen i Karmøy kommune i Rogaland trukket fram som en mulig plassering for temaparken som etter planen skal åpne i 2017. I januar kasta Sveio kommune i Hordaland seg inn i kampen. Nå melder også Bokn kommune sin interesse, og har fått hjelp fra arkitektkontoret Snøhetta, og Rogfastutvalget til sin søknad.

– Vi har rundt 20 søknadskriterier. Nærhet til E39 og befolkningen i Stavanger og Bergen er viktig. Og så er det viktig at infrastrukturen er noenlunde på plass, at vi ikke får store infrastrukturkostnader, sier Salvesen.

Vikingland på Bokn

Slik kan Vikingland på Bokn bli. Kommunen ser for seg at Vikingland blir plassert på øya øverst til venstre i bildet.

Foto: Snøhetta

Skal bruke masse fra tunnelbygging

Bokns planer er å bruke 2 millioner m² tunnelmasse, som blir til overs når Rogfast sprenges ut, på å bygge halvøyer for næringspark og Vikingland.

– Representanter for Vikingland har vært på befaring i området. Vi mener vi kan tilby et interessant område med tanke på hvordan det blir når Rogfast er på plass, sier Lars Norekvål, varaordfører i Bokn kommune (H) og leder i Rogfastutvalget.

Odd Erik Salvesen

Prosjektkoordinator for Vikingland, Odd Erik Salvesen.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Han mener plasseringen parken da vil få til E39 kan bli det som vipper avgjørelsen i Bokns favør.

– Samferdsel om infrastruktur er nøkkelen. Derfor tror vi dette er et godt alternativ. De fleste store parker i Norge ligger jo ved E39 eller E18, sier han.

Svaret kommer i november

– Det hadde betydd utrolig mye for Bokn, men også hatt store ringvirkninger for hele regionen. Slik Dyreparken har enorm betydning for hele Sørlandet, sier Norekvål.

Men han kan gjøre lite annet enn å krysse fingrene.

– Vi har lansert Bokn og hatt befaring, men nå er det opp til Vikingland å bestemme plassering. Konseptstudien fra Snøhetta gir oss nye ideer, så veien videre er å utarbeide en områdeplan som skal bunne ut i en reguleringsplan, sier han.

Avgjørelsen er nesten like rundt hjørnet.

– Vi håper å få bestemt oss i løpet av november. Vi kan ikke la kommunene vente for lenge. Det er mye arbeid som skal gjøres, sier Odd Erik Salvesen.

Vikingland

Slik er planene for Vikingland.

Foto: Vikingland / ITEC entertainment corporation