Hopp til innhold

Misjonssambandet etablerer eget trossamfunn

Frustrasjon over kirkens liberale syn på homofile ekteskap og kvinnelige prester får Norsk Luthers Misjonssamband til å «bryte med» Den norske kirke. Vedtaket ble gjort med overveldende flertall.

Etablerer eget trossamfunn

Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) vedtok fredag ettermiddag å etablere et eget trossamfunn. Det skjedde under misjonsorganisasjonen sin generalforsamling i Randaberg arena.

– Det er spørsmålet om homofile som er mest i fokus, dermed blir det nok det mange snakker om, men det har alltid vært en ganske stor avstand mellom NLM som misjonsorganisasjon og vekkelsesbevegelse og Den norske kirke, sier Espen Ottosen som er informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM).

De vedtok fredag ettermiddag å etablere et eget trossamfunn. Dette skjedde under misjonsorganisasjonen sin generalforsamling i Randaberg arena.

Det har alltid vært en ganske stor fløy i kirken som er ganske skeptiske til det vi står for, og da blir vel vi litt skeptiske tilbake, fortsetter Ottosen.

121 stemte nei

Espen Ottosen

Espen Ottosen er informasjonsleder i NLM. Han sier avstanden mellom NLM og Den norske kirke alltid har vært stor.

Foto: NLM

548 delegater stemte ja til forslaget, bare 121 stemte nei. En av dem som stemte ja er Viggo Lutcherath fra Kristiansand.

– Dette har jeg vært klar for lenge. Vi har nå 55 forsamlinger som i praksis fungerer som menigheter, og da må vi ta konsekvensen av det, sier Lutcherath.

Ottosen er glad for at vedtaket ble gjort med stort flertall.

– Det er ikke noe godt for en organisasjon å oppleve at man spriker veldig mye, sier Ottosen.

1000 delegater fra 55 lokalforeninger over hele landet kunne delta i avstemningen over om det skulle opprettes et tilbud om formell tilknytning til NLM som et trossamfunn på linje med andre frikirkelige menigheter.

Viggo Lutcherath

Viggo Lutcherath stemte ja, og er fornøyd med resultatet.

Foto: Kjersti Hetland / NRK

Skeptisk til liberalisering

NLMs forsamlinger rundt omkring i landet har allerede dåp, konfirmasjon og nattverd.

Bakgrunnen for ønsket om å etablere et eget trossamfunn er det mange i NLM oppfatter som en liberalisering av den norske kirken. Det gjelder særlig i spørsmålene rundt homofili og homofile ekteskap. Mange i dette miljøet er og negative til kvinnelige prester.

Spenningen var stor foran avstemningen fredag ettermiddag. Et lignende forslag som det som generalforsamlingen tok stilling til fredag ble nedstemt i Norsk Luthersk Misjonssamband for seks år siden.

Flere nyheter fra Rogaland