Hopp til innhold

Avlyser konsert etter homo-støtte

Solveig Slettahjell skulle synge på Norsk Luthersk Misjonssamband generalforsamling i sommer. Men nå er konserten avlyst. Åraken er at Slettahjell deltar på en CD som støtter homofilt ekteskap.

Solveig Slettahjell er ikke lenger ønska som artist under generalforsamlinga i Norsk Luthersk Misjonssamband i sommer. Slettahjell deltar på en CD til støtte for Åpen Kirkegruppe for lesbiske og homofile. Det passa misjonssambandet dårlig.

Solveig Slettahjell er ikke lenger ønska som artist under generalforsamlinga i Norsk Luthersk Misjonssamband i sommer.

– Jeg ble faktisk veldig overrasket og synes dette er fryktelig trist. Jeg trodde vi var enige om at vi alle var barn av nåden og kunne leve sammen med forskjellige meninger, sier Slettahjell til NRK.

Sammen med en rekke kjente artister deltar hun på en CD med tittelen «Fabler om en åpen kirke». Her synger artistene om drømmer og håp om en åpen kirke. Blant annet synger Bjørn Eidsvåg «Eg såg ein prest leie en drag-queen-brud, eg såg lesber lovsynge sin fru-gud».

Sigvart Dagsland, Karoline Krüger, Linn Skåber og Solveig Slettahjell er andre artister som deltar med en sang. Nå er sistnevnte altså uønsket som artist på Norsk Luthers Misjonssambands generalforsamling i sommer.

– Har et annet budskap

Generalsekretær Øyvind Åsland i Norsk Luthers misjonssamband henviser til uttalelser på selskapets nettside.

– Solveig Slettahjell er en svært dyktig sanger, og vi så frem til at hun skulle delta på generalforsamlingen. Men siden vi mener at en kristen kirke tydelig må fastholde at ekteskapet er en ordning mellom en mann og en kvinne, blir det vanskelig å løfte frem en artist som nå offensivt går ut og støtter en spisset kampanje med et helt annet budskap, skriver han.

Kritisk til sensur

Platen er ment å gi støtte til Åpen Folkekirke som har tatt et tydelig standpunkt for at kirken skal tillate homofile ekteskap i kirken. De stiller liste i 9 av 11 bispedømmer foran høstens kirkevalg.

Leder, Sturla Stålsett er sjokkert over at NLM har avlyst konserten med Slettahjell etter at hun medvirket på platen.

– Det er rystene at det fortsatt er slik at enkelte kirkelige miljøer bruker sensur og boikott av en stor kunstner fordi de ikke deler synspunktene hun står for. Dette rammer ikke bare Solveig Slettahjell, men alle homofile og lesbiske som ønsker å gifte seg i kirken og alle vi i kirken som ønsker at det skal være mulig.

– Kan du se at det er en provokasjon mot det synspunktet NLM har?

– Å synge eller mobilisere for det man mener må være helt greit uten å bli sensurert eller boikottet. Det må man kunne forvente av et kirkelig demokrati.

– Radikalt konservativt

Norsk Luthersk Misjonssamband mener Slettahjell gjennom medvirkning på platen har plassert seg som en aktivist for homofilt ekteskap.

– Da ble vår konklusjon at hun har satt seg i en posisjon som ikke er forenelig med den planlagte deltakelsen på generalforsamlingen, skriver de på sin hjemmeside.

Det er Slettahjell uenig i:

– Dette viser hvor viktig denne platen er. Jeg opplever ikke at det jeg står for er så radikalt. Jeg opplever snarere at det jeg har møtt er radikalt konservativt og overraskende for meg.

Platen skal presenteres under en konsert i kulturkirken Jacob i forbindelse med kirkevalget i september.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober