NRK Meny
Normal

Flere hundre streikende møtte kunnskapsministeren i Stavanger

UNIVERSITET I STAVANGER (NRK): Når kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen åpner Universitetet i Stavanger midt i en lærerstreik, blir han møtt av streikende lærere.

Flere hundre lærere er i streik ved ungdomsskoler og videregående skoler i Sandnes og Stavanger. Mandag morgen sto mange av dem utenfor Universitetet i Stavanger.

►SE VIDEO: På vei til Universitetet i Stavanger gikk kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaken (H) gjennom aleen av streikende lærere.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen møtt av streikende lærere ved Universitetet i Stavanger

På vei til Universitetet i Stavanger gikk kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaken (H) gjennom aleen av streikende lærere.

Foto: Erik Waage / NRK

– Det er bra å se mange engasjerte lærere. Så håper jeg at det blir en løsning på arbeidskonflikten så fort som mulig, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) på vei inn til semesteråpninga ved Universitetet i Stavanger.

Røe Isaksen, som hevder at han gikk ut av bilen litt tidligere enn planlagt for nettopp å få snakke med lærerne som venta på ham, ville ellers ikke si særlig mye om hvordan lærerstreiken kan løses.

Artikkelen fortsetter under videoen.

– Det er bra å se så mange engasjerte lærere, var en av de få kommentarene kunnskapsministeren ville gi om lærerstreiken i Stavanger i dag.

VIDEO: Se intervjuet med kunnskapsministeren på vei inn til semesteråpninga ved Universitetet i Stavanger. (Foto: Erik Waage)

Kari Kvia

Kari Kvia, fungerende nestleder i Utdanningsforbundet i Stavanger, var en av lærerne som hadde møtt opp utenfor Universitetet i Stavanger.

Foto: Mathias Oppedal / NRK
Streikende lærere ved Universitetet i Stavanger
Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK
Streikende lærere ved Universitetet i Stavanger
Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Han må få se de streikende

Utenfor Universitetet i Stavanger hadde flere hundre streikende lærere stilt seg opp for å møte ministeren under hans varsla besøk på semesteråpninga.

– Vi tenker at lærere i streik, det må han få se, sier Kari Kvia, fungerende nestleder i Utdanningsforbundet i Stavanger.

Lærerstreiken var ikke på ministerens agenda i utgangspunktet, men der havna den, enten han ville det eller ikke.

5500 streiker i Norge

– Dette er ikke en demonstrasjon, men en markering. Han er ikke er part i dette, men samtidig er han kunnskapsministeren vår. Vi vil at han skal ha oss langt framme i pannebrasken Det er en viktig kamp vi kjemper, sier Kvia til NRK.

Ved videregående skoler og ungdomsskoler i Sandnes og Stavanger er nå 850 lærere ute i streik.

I hele landet har 5500 lærere allerede lagt ned arbeidet. Torsdag trappes streiken opp. Da tas ytterligere 2200 lærere ut i streik.

Ministeren tok imot førsteklassinger

Mens lærerne venta på kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen på Ullandhaug i Stavanger, starta han dagen med å ta imot nye førsteklassinger på Kvaleberg skole i samme by.

Han fortalte dem om sin første skoledag, læreren han hadde hatt og om vennene han hadde fått. Han ba også elevene ta vare på hverandre.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) på Kvaleberg skole i Stavanger

På Kvaleberg skole i Stavanger tok kunnskapsministeren imot nye førsteklassinger.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK
Andreklasse på Kvaleberg skole synger for førsteklassingene

Andreklasse synger for de ferske førsteklassingene og (fra venstre) John Peter Hernes (H), skolesjef Eli Gundersen og Torbjørn Røe Isaksen (H).

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

– At alle føler seg trygge er forutsetningen for å kunne lære. Jeg er helt sikker på at veldig mange av dere kan veldig mye fra før også, men skolen skal gi dere verktøy for å kunne bli akkurat det dere vil bli, sa Røe Isaksen.

– Er det noen av dere som har lyst til å bli lærere? spurte han førsteklassingene, uten å få helt tydelige svar.

– Bra at de streikende tar hensyn til førsteklassingene

Kun et fåtall barneskolelærere har blitt tatt ut i streik. Det gjelder kun dem som jobber på såkalte 1-10-skoler. Så langt har kun lærere ved ungdomsskoler og videregående skoler blitt tatt ut.

– Jeg synes det er kjempefint at førsteklassingene får lov til å begynne på første skoledag. Jeg tror det er en veldig riktig vurdering, for det er en dag som så mange har gleda seg til veldig lenge. Det er veldig bra at de tar hensyn til det, sier Røe Isaksen til NRK.