Mesterskap i fordypningsemnet

På Garborgsenteret på Bryne var det i dag uoffisielt mesterskap i fordypningsoppgave. Seks elever skulle presentere fordypningsoppgavene sine for juryen, og blant dem var Marte Anfindsen fra Sandnes videregående skole.

Konkurrerer i norskfaget

På Garborgsenteret på Bryne var det i dag mesterskap i fordypningsoppgave.

– Skal jeg bare begynne? spør Marte Anfindsen, elev ved Sandnes videregående skole.

Hun står foran en forsamling i auditoriet på Garborgsenteret og snakker med stødig stemme. I sin fordypningsoppgave har hun valgt å analysere tekster fra hip-hop-gruppa Karpe Diem.

– Skilte seg ut

– Oppgaven min handler om etnisitet, og hvordan det kommer frem i Karpe Diem sine låter. Så jeg har valgt ut tre tekster som jeg har analysert, sier Anfindsen.

– Hun snakker veldig rolig og komfortabelt, og har kontakt med publikum. Er ikke så bundet til manus, sier lærer ved Sandnes videregående skole, Ranveig Stokkeland.

Er du stolt av henne?

– Ja. Jeg valgte Marte sin oppgave fordi den skilte seg litt ut, og fordi hun gjør et godt analytisk arbeid, sier Stokkeland.

– Spennende forsking

Leder for Garborgsenteret Inger Undheim er glad for å arrangere mesterskapet for tredje år på rad.

Inger Undheim

Leder for Garborgsenteret, Inger Undheim, er glad for at unge engasjerer seg i norskfaget.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

– Vi ønsker å løfte fram norskfaget. Dette mesterskapet er i fordypningsoppgaven, det som før ble kalt særemnet. Det som er ekstra spennende er at det foregår mye forsking i den videregående skolen når elevene arbeider med fordypingsoppgaven, sier hun.

Hvert år leveres det over 50 000 fordypningsoppgaver i Norge. Juryen kårer en vinner blant de seks deltakerne på Garborgsenteret i dag, og premien er på 3000 kroner. Den som stakk av med premien ble Marita Holstad Haugland fra Stavanger Katedralskole med oppgaven «Religiøse tekster i endring».

Selv om det ikke var Anfindsen som vant, er hun fornøyd med seg selv.

– Jeg følte det gikk bra. Jeg er fornøyd med egen innsats, hvis jeg kan si det.